Verhaege

Olivier Verhaege – Het hoofd weegt zwaarder dan de benen

Er verschijnt een persbericht in mijn mail. Onderwerp; Geen uitzonderlijk talent voor hardlopen, maar toch de Spartathlon van 246 km lopen? Olivier Verhaege deed het en inspireert hardlopers met zijn verhaal en tips in Het hoofd weegt zwaarder dan de benen. Ik lees het stukje in de mail en weet dat ik dit boek moet lezen.

In de zomer van 2014 besluit Olivier Verhaege deel te nemen aan de Spartathlon van 2016, een legendarische non-stoploopwedstrijd van 246 kilometer van Athene naar Sparta. Na een maand voorbereiding begint het hem te dagen: het zal vooral een training van het hoofd worden, eerder dan van de benen. Want hoe bereik je een bijna onbereikbaar doel als je geen geboren atleet bent en werk en liefde niet op wilt geven? ‘Door je hoofd sterker te maken dan je benen’, zegt Olivier. Daarom begint hij een dagboek bij te houden. ‘Het is mijn logboek,’ schrijft hij, ‘van de fysieke voorbereiding, maar vooral van de mentale weg. Het is de neerslag van het weerwerk in mijn hoofd, op weg naar elk nieuw doel.’

Het hoofd weegt zwaarder dan de benen is een boek dat elke hardloper zal inspireren, of die nu traint voor een ultraloop of voor de eerste keer vijf kilometer. Op meeslepende wijze vertelt Olivier Verhaege niet alleen over hardlopen, maar bovenal over het realiseren van een plan en het integreren van een passie in je leven.

Life is a marathon, not a sprint.

Hierboven lees je het persbericht maar tegelijkertijd de tekst die achterop het boek van Olivier Verhaege staat. Ik ben geen lange afstand loper. Halve marathons vind ik heel tof maar op het moment trekt mijn lichaam dat nog niet weer dus loop ik kortere afstanden en toch ben ik benieuwd naar dit verhaal. Het verhaal wat zal leiden naar 246 km tijdens de Spartathlon. Daarnaast weet ik dat hardlopers elkaar kunnen inspireren ondanks ze niet dezelfde afstanden lopen.

Voor Olivier begon het allemaal in 2009 toen hij samen met een vriend een zot idee had. Hij liep zijn eerste marathon. Zoals hij zelf zegt; Uitgelopen en daar is ook alles mee gezegd. Ik heb de fouten gemaakt die zovelen maken tijdens hun eerste marathon; lopen met een compleet gebrek aan langetermijnvisie, starten met een veel te hoog tempo, met een volstrekt onrealistische verwachting over de eindtijd, en zonder enige kennis van zaken. Toch weet hij na de marathon dat hij het weer gaat doen. Het blijft niet bij marathons, hij wil sneller maar vooral verder. Tijdens een tocht hoort hij over de Spartathlon en dat wordt zijn doel. 246 km is niet iets wat je zomaar doet en waar je zomaar aan mee kan doen.

Olivier gaat ervoor en samen met een heel team bereid hij zich voor op deze zware tocht. Een tocht die niet alleen lichamelijk veel eist maar zeker ook mentaal. Het is veel trainen, uren onderweg zijn, naast het werken bestaat zijn leven uit het trainen voor de Spartathlon. Je leest niet over de kilometers die hij maakt maar wat het allemaal doet met Olivier, wat hij laat, wat hij doet en wat voor geregel het allemaal is. In het boek verteld Olivier Verhaege; Ik ben op Facebook met een soort blog gestart, zodat vrienden en familie me kunnen volgen. Maar dat is wat anders dan dit dagboek. Op Facebook staat het logboek van mijn benen, hier staat het logboek van mijn hoofd. En dat weegt net wat zwaarder. En dat is wat wij nu kunnen lezen, het verhaal achter de kilometers. Het verhaal wat je meestal niet leest.

Dit boek heb ik echt met veel plezier en bewondering gelezen. Wat een afzien om een doel te bereiken. Voor mij is het nog steeds niet het doel wat ik wil gaan bereiken maar het heeft me wel geinspireerd. Er zijn bladzijdes gemarkeerd met uitspraken die gelden voor vele hardlopers. Een uitspraak die mij enorm aanspreekt en zeker waar is; Dat doorzettingsvermogen is ontzettend belangrijk en heb je echt nodig boven op je talent en de mogelijkheid om simpelweg tijd te maken voor je sport. Je moet zelf grenzen willen doorbreken – als je aangemoedigd moet worden, is het niet jouw sport.

De schrijfstijl is fijn en het zijn elke keer korte stukjes dat je kan lezen. Geen hele lappen tekst maar elke keer korte gedachtes. Gedachtes na een run, voor een run, tijdens de wedstrijden en dan aan het einde de Spartathlon wat ik in één adem heb uitgelezen. Wat een parcours, uitdaging maar zo mooi om te lezen hoe Olivier Verhaege het doet, hoe zijn team er staat en wat ze voor elkaar betekenen.

Het is denk ik wel duidelijk dat ik Het hoofd weegt zwaarder dan de benen aanraad om te lezen voor elke hardloper. Het boek is te koop bij bol.com en kost € 22,50. (dit zijn affiliaitelinks – als je een boek via deze link besteld, krijg ik een percentage van de opbrengst)

Recensie exemplaar met dank aan Angele en The new Book collective