Peter Lindbergh – Fotograaf waar ik het werk van kon maar de naam niet

Al jaren staat er dankzij mijn zus een mooi fotoboek in mijn kast. Het boek is van Vogue Italia November 2000 Naomi Campbell by Peter Lindbergh er zitten 47 foto’s in  van Naomi Campbell. De foto’s zijn bijna allemaal in zwart/wit en super mooi, Naomi komt er super mooi uitspringen.

Peter-Lindbergh-Naomi-campbell

Peter Lindbergh is een fotograaf waar ik het werk van kon maar de naam niet, een boek van hem stond wel in mijn kast maar daarmee was ook alles gezegd. Ik ben eens verder gaan kijken naar wat hij gedaan heeft en het eerste wat me opviel toen ik op zijn website kwam was de volgende mooie tekst.

Peter-Lindbergh

Pater Lindbergh geboren op 23 november 1944 in Lissa, gestudeerd aan The academy of fine arts in Berlijn en later studeerde hij free painting aan The college of art in Krefeld. In 1969 had hij zijn eerste expositie in the galerie Denise René/Hans Mayer. In 1971 werd zijn interesse in fotografie gewekt en heeft hij twee jaar als assistent van Hans Lux gewerkt. In 1978 verhuisde Peter Lindbergh naar Parijs en begon hij internationaal te werken voor Vougue, Italie, Engeland, Frankrijk, Duitsland en ook de Amerikaanse Vogue. Later ook voor de New Yorker, Vanity Fair, Allure en Rolling Stone.

Peter-Lindbergh-berlin-2010

In 1992 tekende hij een contract met Harpers Bazaar en kreeg hij opdrachten van Giorgio Armani, Jill Sander, Prada, Dona Karan, Calvin Klein en nog veel meer grote merken. In 2008 had Giorgio Armani onderstaande foto voor de geur Aqua di Gio laten maken door Peter Lindbergh. Ik wist niet dat hij die foto heeft gemaakt maar was wel helemaal weg van de foto. Ik scheurde hem uit bijna alle tijdschriften en heb hem als inspiratie gebruikt voor twee schoolopdrachten.

Peter-Lindbergh-acqua-di-gio

Peter-Lindbergh-acqua-di-gioschool

Het is wel vaker dat je de foto kent maar de fotograaf niet, voor mezelf wil ik daar verandering in gaan brengen. Ik heb nog een aantal mooie foto’s liggen en ga ook eens kijken welke fotograaf daar achter zit.