moordenaars

Podcast over moordenaars. tbs’ers en andere zware criminelen

Tachtig podcast abonnementen en toch soms niks om te luisteren. Dat gebeurt bij mij. Hoe dit komt? Sommige podcasts hebben maar 12 afleveringen en er komt nooit meer iets bij, andere heb ik nog niet helemaal geluisterd maar heb ik op dat moment geen zin in of zijn Engels. Elke dag luister ik wel een podcast, een nieuwe of ik herhaal er een die ik al een aantal keer geluisterd heb. Vandaag deel ik de moordenaars en criminelen met jullie. 

Podcast ontdekte ik in 2016 maar pas twee jaar geleden ben ik ze echt gaan waarderen. Heerlijk met mijn aftershokz op luisteren naar een leuke, motiverende of spannende podcast. Heel divers is mij lijst waar ik naar luister. Mijn podcast lijst is net zoals mijn muziek of boekenlijst heel divers. Welke stemming ik heb beïnvloed waar ik naar luister.

Op Instagram vroeg ik om tips

Nieuwe podcasts ontdekken doe ik graag door een ander. Ik vertel niet wat ik luister, ik vraag gewoon om tips. Hierdoor ontdek ik podcast die in mijn zoekacties niet naar voren zouden komen en geen standaard antwoorden. Mijn inspiratie haal ik ook van de radio. Annemarie van Qmusic liet laatst een stukje horen van Daders. In de podcast Daders spreekt Cas de Jong met moordenaars, ex-tbs’ers en andere zware criminelen. Na een stukje gehoord te hebben op de radio ben ik de podcast op gaan zoeken en heb ik de acht afleveringen geluisterd. Het ging over hoe ze kwamen tot hun daden of ze spijt hebben hoe ze nu leven en of de maatschappij ze een kans moeten geven. Dit is zo’n podcast die niemand weet dat ik luister net zoals de kofferbakmoord.Toch kwam Marjon met een podcast tip die hier bij aansluit namelijk De volksjury. Gelijk een paar afleveringen geluisterd en nog genoeg te gaan.

Hieronder mijn moordenaars luister tips
De kofferbakmoord

In 2017 wordt het lijk van Ralf Meinema in de kofferbak van zijn Mercedes gevonden. Zijn auto bungelt half in het Stieltjeskanaal. De onopgeloste moord houdt Zuidoost-Drenthe nog steeds bezig. Zijn ouders, familie en vrienden willen antwoord op die ene vraag: Waarom moest Ralf, die joviale, vriendelijke jongen, dood? Dit is De kofferbakmoord, een vierdelige podcast over de onopgeloste moord op Ralf. Deze podcast heb ik in één stuk afgeluisterd, mooi gedaan met de interviews met ouders en vrienden.

De volksjury

Laura en Silke speculeren op een onverantwoorde manier over onopgeloste moordzaken. Twee heerlijke vlaamse stemmen nemen je mee in onopgeloste moordzaken. Ik ben met deze nog niet heel ver met luisteren maar het klinkt lekker waar ik naar luister dus ben heel benieuwd hoe het gaat bevallen verder.

Daders

In de podcast Daders spreekt Cas de Jong (EenVandaag) met moordenaars, ex-TBS’ers en andere zware criminelen. Hoe kwamen zij tot hun gruwelijke daad? Hebben ze spijt? En waarom moet de maatschappij hen nog een tweede kans geven? Maar zeven afleveringen en dat vond ik erg jammer want het was erg leuk om naar te luisteren. Niet allemaal vond ik ze even leuk om naar te luisteren één man irriteerde me enorm door zijn stem en de manier waarop hij sprak maar de anderen heb ik adembenemend weer naar zitten luisteren.

Kwaad bloed

Kwaad Bloed is een podcast over zes spraakmakende moordzaken en een mysterieuze verdwijning op het platteland. De gebruikte wapens? Een bijl, gif en zelfs een trein. En de daders zijn geen dolende geweldenaars maar in de meeste zaken bekenden van het slachtoffer. Niemand wordt als moordenaar geboren, zegt een vrouw die haar echtgenoot ombracht, maar waar gaat het mis? Wanneer wordt het de dader te veel? In hun gesprekken met nabestaanden, getuigen en ook daders, gaan Gerrit Kalsbeek en Jacqueline Maris op zoek naar wat er aan het misdrijf voorafging. Ook kijken ze wat er daarna gebeurde; met het dorp of de buurt, de nabestaanden en ook met de daders. Vier schrijvers kregen dikke moorddossier waar ze hun verbeelding op los mochten laten. Deze radiodrama’s schijnen een ander licht op de verschillende moordzaken. Wat als een nabestaande wraak wil nemen? Of als een koor de enige troost is voor de rouwende moeder? Of als het slachtoffer terugkijkt op haar eigen dood of de dader niet kan leven met het besef dat zij het echt heeft gedaan?

moordenaars

De moord op Patrick

Op tweede kerstdag 2002 wordt een 36-jarige tennisleraar ‘s ochtends dood gevonden in zijn appartement. Hij is vermoord. Twintig rechercheurs worden op de zaak gezet. 15 jaar later is de moord op Patrick van der Bolt nog steeds niet opgelost. Sanne Boer duikt in het leven van Patrick en ontdekt dat niets is wat het lijkt. In Nederland zijn er ruim 1500 onopgeloste zaken, coldcases. Waar ging het mis in het politieonderzoek bij Patrick? En wat zegt dit over de kwaliteit van de opsporing in Nederland?

De showbizzmoord

In de true crime podcastserie De Showbizzmoord duiken journalisten Lammert de Bruin (EenVandaag) en Babs Assink (o.a. NOS-Journaal) in de geruchtmakende moord op platenproducer Bart van der Laar in 1981. In zeven afleveringen word je meegenomen in een wereld vol sterren, drugs, prostitutie, geld en macht. Wie is er verantwoordelijk voor de dood van Bart van der Laar? Te beluisteren vanaf 19 mei 2020.

Heerlijk vind ik het als er iemand verteld over een moord en een interview afneemt bij iemand wat al langer geleden is. De verhalen eromheen, de gedachtes wat er gebeurt is. Het is net of je een serie kijkt maar dan kan je wandelen in een prachtige omgeving. De showbizzmoord is nieuw en nog niet alle afleveringen staan online. Het is weer een podcast van NPO1 en dat begint me op te vallen dat daar veel goeds vandaan komt.

Welke podcast in dit genre vind je dat ik echt moet gaan luisteren. Want ik heb nog wat uurtjes dat ik lekker kan luisteren naar een podcast met moordenaars. Neem de tijd dat ik in de auto zit, bezig ben met het huishouden of aan het sporten ben.