Read: Miriam van Reijen en Barbara Kerkhof - Het hardloperskookboek

Read: Miriam van Reijen en Barbara Kerkhof – Het hardloperskookboek

Hardlopen is naast fotografie mijn grote passie en ben ik veel mee bezig. Sinds vorige maand ben ik ook minimaal twee keer per week in de sportschool te vinden om mijn lichaam sterker te maken. Die 10 km lukt wel maar de volgende of soms dezelfde dag ben ik totaal op en dat wil ik niet. Plus na een wedstrijd wil ik meer, sneller worden en langere afstanden maken en een halve marathon moet ook een keer gebeuren. Het hardloperskookboek kreeg ik van Zélia en ik ben er echt super blij mee.

Een handje winegums is geen snoepen maar gewoon hard werken aan je herstel! (blz. 124) Kookboeken met zulke teksten zijn leuk, want lekker en gezond eten willen we allemaal, maar dat snoepje tussendoor daar houden we ook van. Bewijst dit boek dan dat lekker eten en hardlopen samen gaat? Kan eten helpen om beter te trainen, presteren en herstellen?

Read: Miriam van Reijen en Barbara Kerkhof - Het hardloperskookboek

Het hardloperskookboek is speciaal ontwikkeld voor de hardloper door de hardloper. Miriam van Reijen is bewegingswetenschapper en marathonloper met in 2009, 2010 en 2011 een plek op het podium bij het NK. Barbara Kerkhof is journalist, fotograaf en hardloopster. Al eerder schreef ze over hardlopen namelijk Hardlopen voor vrouwen en Helden van de 42 kilometer.

Het hardloperskookboek had ik op internet al een aantal maal voorbij zien komen, het trok mijn aandacht door het onderwerp hardlopen maar ook de vrolijke uitstraling. Toen ik het boek kreeg en het open sloeg, viel gelijk op dat heel het boek vrolijk en mooi vormgegeven is. Een fijn lettertype, belangrijke stukjes tekst worden vet gedrukt, quotes staan gekaderd en in een geschreven letter, fijne foto’s en vriendelijke kleuren van de teksten. Goed, dat is natuurlijk een bijzaak, maar voor mij als grafisch vormgever altijd een punt waar ik naar kijk.

Het boek is opgedeeld in drie hoofdstukken; trainen, presteren en herstellen.
Het eerste hoofdstuk trainen besteed aandacht aan de momenten van hardlopen en de behoeften daarbij. Vroege vogels, lunchlopers, carrièretijgers en nachtbrakers hebben elk hun eigen behoefte. De vroege vogel neemt een shake voor vertrek, de carrièretijger pasta of een curry na de run. Daarnaast wordt er in dit hoofdstuk aandacht besteed aan vocht, koolhydraten, glutenvrij, vegetarisch, vlees en vis. Bij vocht staan drie drankjes om zelf te maken en de sportdrank met een boost heb ik al drie keer gemaakt.

Het tweede hoofdstuk presteren richt zich op de dagen voor de wedstrijd zodat je beter kunt presteren. Uitgelegd wordt de term taperen wat een stoere lopers-insiders-woord is (niet dat ik dat wist maar weer wat geleerd dus). Door te taperen kan je uithoudingsvermogen met 20% toenemen of je tijd met 2-3% verbeteren. Testen kan ik dit nu nog niet, want dit is vooral voor de afstanden langer dan 1,5 uur. Het hoofdstuk bevat veel recepten die er heerlijk uitzien en die ik zeker ga proberen. Soms klinkt alleen de naam al te lekker zoals bijvoorbeeld; marshmallowpannenkoeken. Naast de recepten vind je ook informatie over kaas, chocolade, kruiden en specerijen en pilletjes. Want waar doe je nu wel en niet goed aan? Wist jij dat je de combinatie ijzer en calcium moet vermijden? Het calcium remt de werking van het ijzer en daarom is het verstandig ze los van elkaar in te nemen met een geruime tijd ertussen.

Voor de fanatiekeling en de elke dag loper een goed hoofdstuk. Het gaat over herstellen en natuurlijk begint dit met de tip dat rusten belangrijk is, natuurlijk weten we dit maar helaas gunnen we onszelf te weinig rust. Je vind in dit hoofdstuk tips en recepten voor direct na je training, sneller herstellen van een blessure, blessurevrij en tips voor een goede nachtrust.

Read: Miriam van Reijen en Barbara Kerkhof - Het hardloperskookboek

Het boek bevat 83 recepten met eronder wat elke portie bevat en hoeveel kilometer een man en vrouw moeten hardlopen om de portie weer te verbranden. Ik vind dit wel heel leuk gedaan, alleen ben ik niet erg thuis in voedingswaarde van een maaltijd en vind ik dit om eerlijk te zijn ook niet erg belangrijk vol is ho en niet vol is meer eten. Ik ben ook niet thuis in het lezen van de tabellen die door het boek heen staan. Waarschijnlijk als ik me hier een beetje in verdiep, spreekt het allemaal voor zich. De recepten zijn niet altijd helemaal wat ik zou doen, maar je moet soms wat proberen voordat je oordeelt.

Wat ik al heb geprobeerd:

  • Broodschotel met olijven en ei De broodschotel is echt heerlijk en ik dacht dat het echt enorm teveel zou zijn maar aan het einde had ik gewoon een lekker vol gevoel. Wel heb ik de olijven vervangen door spekjes omdat ik geen fan van olijven ben en we ze niet in huis hadden en spekjes wel.
  • Power boost De power boost was voor mij als colaverslaafde wel even moeilijk want er moest water en suiker door mijn geliefde cola. Ik moest het proberen van mezelf en het was heerlijk. Ik ben nog wel op zoek naar een alternatieve cola i.p.v. echte Coca Cola, maar ben benieuwd of me dit gaat lukken, want cola van € 0,39 is wel goedkoper maar totaal niet lekker. Ook niet als power boost.
  • Go Nutty zonder de nutty. Ik noem hem bananenshake en ik laat de pindakaas weg aangezien ik en pindakaas niet een hele goede combo zijn (ondanks dat ik het af en toe eet op een verse witte boterham)
  • Marsmallowpannenkoeken Deze pannenkoeken zijn zo lekker!!! Van de week deelde ik het recept al en ik kan ze echt aanraden.

Binnenkort ga ik zeker weer een recept proberen en sommige stukken nog een keer lezen want niet alles blijft in één keer hangen.