secretaresse

Renee Knight – De secretaresse

Een geel met zwarte voorkant, een tekst in typemachineletters, De secretaresse is een boek waar mijn oog direct heen trekt. Door de combinatie van foto met de twee kleuren trekt het mijn aandacht, mooi gedaan. De tekst die voorop staat;
Ze zou weleens de gevaarlijkste vrouw van kantoor kunnen zijn….. 

Wie heeft de meeste macht op kantoor? Degene die het hardst praat, er het beste uitziet, het rijkst is, degene die het meeste respect afdwingt? Of is het iemand als Christine Butcher: een bescheiden vrouw die in stilte getuige is van alles wat besproken wordt, elk geheim en elk gerucht? Iemand die onopvallend informatie inwint bij degenen voor wie ze werkt, degenen die enkel zichzelf zien? Er is een slechts een dunne lijn tussen loyaliteit en verraad, en als iemand als Christine Butcher tot het uiterste gedreven wordt, kan zij zomaar de gevaarlijkste vrouw op kantoor blijken…

Wat zou jij doen als je alles geeft voor je baas. en zij je als een baksteen laat vallen?

Wat een heerlijke literaire thriller is De secretaresse. Het is The Devil Wears Prada maar dan de duistere versie. Ik hou van The Devil Wears Prada dus dit is een groot compliment voor Renee Knight. De secretaris is een briljante mix van spanning, verdenkingen en rechtszaaldrama. Het is een verhaal dat ik las met een dreigend onheil. Je weet dat het mis zal gaan voor secretaresse Christine, die een veeleisende werkgever heeft in Mina Appleton maar wat en hoe daar heb je geen idee van tot je het leest.

Het verhaal springt tussen het verleden en het heden. Je leert wat er is gebeurd in de aanloop naar het ‘huidige’ verhaal, wanneer Christine te maken heeft met de nasleep van een situatie die niet goed lijkt te zijn geëindigd. Het heden blijft tot de laatste hoofdstukken heel mysterieus en dat zette mij tijdens het lezen tot nadenken waar ze zou zijn. Tot het einde heb ik het niet goed gehad. Voor een literaire thriller komt de echte spanning/actie pas laat op gang. Toch zit ik helemaal in het boek en wordt ik in het verhaal meegetrokken.

Tijdens het lezen heb je niet door dat je ongeveer 18 jaar doorloopt. 18 jaar dat Christine de secretaresse is van Mina Appleton. Dat ik dit niet door heb maar dat alles vloeiend in elkaar overloopt vind ik goed gedaan. De stukken die je leest worden allemaal verteld vanuit Christina. Haar ervaring en wat ze meegemaakt heeft. Stukken die je leest in het begin komen verderop in het boek op hun plek.

Heb je zin in een leuke literaire thriller met een onverwachts maar spectaculair einde dan moet je De secretaresse lezen. Het boek is te koop bij bol.com en kost € 20,99. (dit zijn affiliaitelinks – als je een boek via deze link besteld, krijg ik een percentage van de opbrengst)

Recensie exemplaar met dank aan Uitgeverij Ambo Anthos