interval

Review: Polar M430

Alweer bijna twee jaar loop ik met de Polar M430. Dit is de opvolger van de Polar M400, Het wordt wel eens tijd dat ik deel met jullie wat ik van dit horloge vind. Mocht je hierna nog vragen hebben stel ze me gerust.

De Polar M430 is een waterdicht GPS-sporthorloge met optische hartslagmeting, en 24/7-activiteitsmeting. Je kunt je hardlooprondjes meten, maar ook diverse andere sporten, je kunt trainen op hartslag en aan het einde van de dag zien of je misschien nog een rondje moet wandelen om je activiteitsdoel voor de dag te behalen.

De M430 is de opvolger van de M400. De M400 heeft Patricia jaren met veel plezier gedragen en aan velen van jullie aangeraden. Nu heeft ze de M430 om en kan ze goed oordelen wat het verschil is tussen de horloges.

De behouden punten

 • Prijs kwaliteit verhouding
 • Gebruiksvriendelijkheid en menustructuur
 • Compact lichtgewicht
 • Unisex
 • Hoge resolutie display
 • Geavanceerde functies voor hardlopers

Een paar nieuwe punten

 • Ademende polsband
 • Nieuwe fases
 • Beloningen in het running programma
 • 6 Led optische hartslagmeting (OHR)
 • Fitness test op basis van OHR
 • Sleep plus

Heel belangrijk is dat de prijs nog steeds niet extreem hoog is; want met € 229,90 is dit een hele goede prijs. Zeker als je kijkt naar wat je er allemaal voor krijgt. De menustructuur en de knoppen zijn ook behouden en dat is heel fijn. Natuurlijk zijn er een paar dingen toegevoegd aan het menu maar grotendeels blijft het allemaal hetzelfde. Een paar goede nieuwe punten zijn het ademende polsbandje, de hartslagmeting aan de pols en de sleep plus optie.

Design

Als je snel naar de Polar M430 kijkt zie je geen verschil met de M400. Het is een echte opvolger, ook in design. Toch zijn er wat aanpassingen. De band heeft meer gaatjes zodat alles beter kan ventileren. Het lipje om je bandje op zijn plek te houden kan niet verschuiven omdat deze in een gaatje klikt. Een duidelijke verbetering waar Patricia pas na een tijdje achter kwam. Dit doordat ze doorhad dat het lipje nooit ergens anders zat dan waar ze hem zelf had gezet. Dit was bij de M400 wel anders, die verschoof nog wel eens. Voor de rest is alles hetzelfde behalve op het display. Nieuwe schermen voor de klokmodus en dat is leuk wanneer je kan wisselen van klok.

Het horloge is er in drie kleuren; wit, zwart en oranje. Twee hele gangbare kleuren en één opvallende kleur.

 

Optische hartslagmeting

Het Polar M430 GPS-sporthorloge meet je hartslag aan de pols. Je hebt geen hartslagband meer nodig maar alleen het horloge dat je al om hebt. Trek de verwisselbare polsband wat strakker aan en je bent klaar om te trainen. Je trekt hem wat strakker aan zodat de sensor continu contact maakt met de huid. Tijdens het zwemmen zal dit niet meer zo nauwkeurig zijn door het contact met water. Het is ideaal dat de hartslagmeting bij de pols is, want je bent altijd klaar om te gaan en hoeft geen hartslagband om. Als je in hartslagzones traint, dan kun je het horloge laten trillen zodat je weet dat je rustiger of harder moet lopen.

Meten van je intensiteit

10.000 stappen per dag moeten we zetten volgens de kenners. Echt perfect dat er een meetpunt is maar de Polar M430 gaat je niet altijd 100% geven wanneer je de 10.000 stappen haalt. Soms zal hij dat doen bij 4578 en de andere keer bij 10587. Wat een verschil. Als je 10.000 stappen slentert of 10.000 stappen flink doorstapt dan zal je zien wat dat met het percentage doet. Het gaat dus niet om de stappen maar de intensiteit waarmee je ze zet. En die intensiteit bepaalt het percentage voor de dag. Wanneer je met een hartslagactiviteit bezig bent dan zal ook eerder je max bereikt worden door je workout. Het horloge zal niet registreren dat jij twee stappen zet en weer gaat zitten want dit wordt niet als een daadwerkelijke activiteit gezien.

Comfort

Het horloge weegt 51 gram en is 12 mm dik. 128 x 128 pixels display met hoge resolutie. Het horloge is niet heel zwaar maar is wat rechthoekig. Het voordeel hiervan is dat je wel meer kan zien op je scherm dan bij de Polar M200. Tegelijkertijd heeft het bandje enorm veel gaatjes om het horloge op de juiste stand voor jouw pols te dragen.

Gebruiksgemak

Gebruik je het horloge voor de eerste keer? Dan download je de app en sluit je het horloge aan op je computer. Stap voor stap ga je door het menu waar je je persoonlijke gegevens invult. Zo wordt er gevraagd naar je geslacht, lengte, gewicht en om welke pols je het horloge draagt. Standaardgegevens die voor optimaal gebruik belangrijk zijn. Hierna stel je het horloge verder in. Je activeert de sportprofielen die het beste bij jou passen en je stelt in welke gegevens je wilt zien tijdens het sporten. Dit gaat heel makkelijk. Even synchroniseren en je horloge is klaar voor gebruik!

De batterij kan je van het horloge instellen zodat hij langer mee kan. Ideaal wanneer je een hele lange trip gaat maken en je niks wil missen. De Polar M430 biedt een reeks GPS power modi die de levensduur van de batterij uitbreiden tot bijna 30 uur. In deze spaarstand neemt de precieze meting van GPS iets af, omdat hij om de 30 of 60 seconden in plaats van om de seconde een meting verricht, maar maakt het wel mogelijk om lange tochten te wandelen, hardlopen of fietsen.

Polar flow

Er is een app én website die je in combinatie met de Polar M430 gebruikt. Met één druk op de knop synchroniseert het horloge met de app en kun je precies zien hoe je activiteiten van die dag/week/maand ervoor staan. Op de website kun je diverse extra’s zien die je op de app niet ziet, zoals je voortgang en een trainingsschema. Met de website en de app kun je (interval)trainingen klaar zetten. Je kan zo je eigen trainingsschema ook erin maken. Heb je een schema van een coach? Dan ken je die handmatig invoeren op de dagen dat je wil gaan trainen.

Wanneer je die selecteert en gaat starten met je training hoef je alleen maar te focussen op trillen. Deze trillingen geven aan of je in de juiste zone loopt of op de juiste tempo. Ideaal als je met een specifieke schema loopt voor een specifieke doel. In je kalender (die je weer kan koppelen aan je eigen agenda) kan je precies zien wat je op welke dag moet doen. Geen vol geschreven a4 meer op de koelkast.

Sleep Plus

Slapen is essentieel om te herstellen en gezond te blijven. Met Polar Sleep Plus krijg je waardevol inzicht in je slaappatroon. Kom meer te weten over de kwaliteit van je slaap, ontdek hoe je slaappatroon eruit ziet, en ga beter presteren door goede slaapgewoonten te ontwikkelen. Na elke slaapsessie kan je jouw slaap ook zelf beoordelen. Je kan dan zien of het een beetje klopt met wat je horloge zegt. Met een grafiek krijg je inzicht in jouw nacht. Dit werkt echt erg leuk en Patricia heeft dit al meerdere malen bekeken en vergeleken. Waar kan ze wat meer doen aan haar rust en met welke tijd van slapen slaapt ze rustiger. Meten is weten en dat kan dus ook met je slaap.

De Polar M430 is een horloge voor de iets meer ervaren hardloper die meer wil kunnen met hun horloge. Het horloge kost €199.90, wat voor een uitgebreider horloge een mooie prijs is.

Voor mij is de M430 echt een stapje hoger en beter. Ik was al verliefd op mijn Polar M400 en nu kan ik niet meer zonder de M430. Een upgrade niet in design, comfort en gemak maar in de firmware en hardware. Ideaal dat ik geen hartslagband meer om hoef. Op elk gewenst moment van de dag kan ik een activiteit met hartslagmeting starten en kan ik zien hoe hoog mijn hartslag is op een bepaald moment; en dat zonder de band die ik om mijn borst moet doen. Ideaal kan ik je vertellen.

Het horloge heeft alle gemakken die ik gewend was en meer. Ik krijg met dit horloge meer inzicht en dat vind ik belangrijk. Inzicht in mijn trainingen, rust en herstel. Het zien hoe de nachtrust is en wat ik daaraan misschien zelf bij kan dragen vind ik wel leuk om te zien. Waarom ben ik elke keer rond 4 uur wakker en hoe vaak heb ik liggen draaien.

Voor de dames kan dit horloge nog steeds vrij groot en lomp zijn. Maar de ruimte van het scherm is wel nodig omdat daarin de info komt terwijl je aan het trainen bent. Op die momenten wil je geen mini scherm maar een groot genoeg scherm zodat je met één blik weet wat je wilt weten. Bij de M400 had je een geluidje wanneer je niet in je zone zat of wanneer er een kilometer voorbij was. Nu trilt het horloge. Persoonlijk vind ik het ideaal omdat de geluidjes vaak niet door mijn muziek heen kwamen.

Wil je nog meer weten voordat je hem zelf aanschaft? Vraag het!

Deze review bevat producten die door een merk of bedrijf zijn opgestuurd en deze recensie is eerder verschenen op Just Keep Running. Dit artikel bevat affiliate links.