Kun Hoo

Rhee Kun Hoo – Als je toch honderd wordt, kun je net zo goed gelukkig zijn

Ik hoop dat dit boek een startpunt vormt, beste lezer, van waaruit je je eigen levenswijsheden zult ontdekken. Die regels, die je tijdens je hele leven verzamelt, zijn voor iedereen uniek, het zijn de beste gereedschappen die je nodig hebt om langs de uitdagingen van het leven te navigeren… gereedschappen die je al die tijd al aan het smeden was zonder het zelf te weten. Zo begint Als je toch honderd wordt, kun je net zo goed gelukkig zijn van Rhee Kun Hoo. Een heel mooi begin van een boek wat je met aandacht leest. 

Je gezondheid gaat achteruit, maar als je besluit om het woordje ondanks aan de omstandigheden te plakken, is er altijd wel een lichtpuntje te ontdekken.

Als je toch 100 wordt, kun je net zo goed gelukkig zijn is de Koreaanse bestseller van dr. Rhee Kun Hoo. Wanneer hij het schrijft zevenentachtig jaar. De gepensioneerde psychiater vertelt over vergeving, het plezier van simpel leven, spijt hebben van altijd maar doorgaan en de kracht die schuilt in gewoon geluk. Zijn eigen leven is een onuitputtelijke bron van ervaringen die hij als psychiater, humanist, activist, oorlogoverlevende, echtgenoot, vader en grootvader heeft meegemaakt. Zijn verhalen zijn door heel het boek heen te lezen en zijn verhalen bieden troost.

Kun hoo

In vijf delen neemt Rhee Kun Hoo je als lezer mee op zijn reis door het leven. De vijf delen hebben allemaal een thema en die vijf delen zijn weer onderverdeeld in vijf tot negen hoofdstukken. De keiharde waarheid over ouder worden, Zorg ervoor dat je nergens spijt van hebt, Het geheim van nog lang en gelukkig, Het voordeel van ouder zijn, Hoe je vandaag kunt beginnen met nog lang en gelukkig. Aan de hand van eigen ervaringen legt Rhee Kun Hoo het leven uit. Hij geeft handvaten bij situaties en kan heel goed uitleggen.

Als je ergens geen groot geluk in vindt, loopt het uit op een grote teleurstelling. Dagelijks plezier is echter gemakkelijk te vinden, en een opeenstapeling van dagelijkse pleziertjes kan uitmonden in groot geluk.

Omdat hij zichzelf als voorbeeld neemt, lees je vooral zijn visie en natuurlijk ook de Koreaanse gebruiken. De gezegden die in zijn boek voorkomen worden in het Koreaans geplaatst naast de Nederlandse tekst. Leuk hoe dat gedaan is. Tijdens het lezen heb ik allemaal kleine zinnetjes opgeschreven om te onthouden en te herhalen voor mezelf. Ik vind het een mooi boek om aan mijn collectie toe te voegen. Het is een boek die ik met aandacht heb gelezen omdat het verdiend om met aandacht gelezen te worden. Natuurlijk waren er hoofdstukken die voor mij minder van betekenis waren maar zelfs daar lees ik wel de boodschap uit. Dit is een boek die je gewoon op een dag een hoofdstuk kan open slaan en weer even kan lezen.

Over doorzetten, vergeving, spijt, simpel leven en de kracht van doodgewoon geluk. Het is een mooi boek voor jezelf of als cadeau aan een ander. Het boek Als je honderd wordt, kun je net zo goed gelukkig zijn van Rhee Kun Hoo is voor € 22,99 te koop bij bol.com bij bol.com (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)

Recensie exemplaar met dank aan Uitgeverij A.W. Bruna