laatste boek

Roald Dahl – De GVR

Het laatste boek van ik van Roald Dahl in mijn kast had staan om te lezen was de GVR. De Grote Vriendelijke Reus. Dit boek staat zelfs twee keer in mijn kast. Één exemplaar uit de jaren ’80 en een huidig exemplaar. Het exemplaar uit de jaren’80 is van mijn vriend en het huidige exemplaar is van en die heb ik gelezen. 

Waar gaat De GVR over?

Sofie ligt ’s nachts in bed, maar slaap is wel het laatste waar ze aan denkt. Voor haar raam staat een reus zo hoog als een huis, die haar uit bed plukt en ontvoert! Maar Sofie heeft geluk. Deze Grote Vriendelijke Reus spreekt eigenaardig en gebruikt de raarste woorden, maar is wel heel aardig. Wat hij Sofie echter vertelt over de andere reuzen is vreselijk. Sofie en de GVR bedenken een slim plan, waardoor alle kinderen weer veilig in hun bed kunnen liggen.

laatste boek

Wat vond ik van het laatste boek wat ik van Roald Dahl te lezen had?

Over De GVR kan ik heel kort zijn helaas. Dit was het meest vervelende en irritante boek van Roald Dahl wat ik gelezen heb. Jammer want ik had gehoopt dat ik met een fijn boek zou afsluiten. Waarom ik het een vervelend en irritant boek vind? De woorden en zinsopbouw die De GVR gebruikt. Hij gebruikt geen goede Nederlandse woorden, geen goede zinsopbouw. Zelf ben ik hier zeker niet perfect in maar dit voor in een boek die kinderen die leren lezen gaan lezen vind ik erg slecht. Waarschijnlijk ben ik één van de weinige met deze mening maar hierdoor kon ik niet genieten van het verhaal.

Matilda raad ik zeker aan om zelf te lezen, herlezen of voor te lezen. De GVR zou kunnen als voorleesboek maar ik zal het niet aanraden om je kind te laten lezen. Het boek is te koop voor € 19,99 bij bol.com dit is een mooie hardcover editie. (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)