Dahl

Roald Dahl – De tovervinger

Heel wat jaar geleden mocht ik kennis maken met Roald Dahl. Deze kennismaking was in de bibliotheek van Lekkerkerk. Ik zie de kast nog voor me. Een licht bruine kast met drie planken. A begon tegen de muur en in een driehoek stonden er nog twee kasten tegenaan. Roald Dahl stond rechts in de eerste boekenkast op de middelste plank. Een mooie rij boeken met onder andere de GVR, De heksen en Mathilda. Ik kan me herinneren dat ik deze boeken wel meer dan één keer geleend heb. In mijn eigen boekenkast staat de oude GVR van mijn vriend. (Het enige boek van hem hier in huis) In mijn eigen boekenkast staan nu ook een aantal boeken van Roald Dahl. 

De tovervinger

Meneer Kreitjes en zijn zonen jagen op eenden. Daar heeft hun buurmeisje een ontzettende hekel aan. Zij probeert hun duidelijk te maken dat ze echt moeten ophouden, maar ze wordt gewoon uitgelachen. Dan doet ze het enige wat ze nog kan doen: ze zwaait met haar tovervinger!

Wanneer de Kreitjes de volgende morgen wakker worden, zijn hun armen in vleugels veranderd. En dat is nog niet alles. Vier grote wilde eenden pikken hun huis in, en de Kreitjes merken dat zíj niet langer de jagers zijn, maar dat er op hén wordt gejaagd.

Wat vond ik voor mij een nieuwe Roald Dahl?

Het begin van De tovervinger is een beetje warrig. Het begint opeens en dan komt er een vergelijking naar een juf en dan gaat het verhaal verder. Dit kleine stukje over de juf had er niet in gehoeven als je het mij vraagt. Het is een leuk verhaal wat je verbeelding ook lekker laat gaan. De tovervinger is geïllustreerd door Quentin Blake. Ik hou van deze eenvoudige stijl tekeningen bij een verhaal. Niet te veel detail maar wel genoeg dat het bij het verhaal past en je eigen gedachten lekker hun gang kan gaan.

Roald Dahl heeft ooit geschreven dat zijn boeken bijna geen onderliggende boodschap hebben. Ze zijn er gewoon om van een kind een lezer te maken. Toch vind ik dat er een boodschap zit in de tovervinger. De boodschap lief zijn voor elkaar en niet onnodig jagen (liever helemaal niet). Verder is het een leuk verhaal waar een kind en volwassene van kan genieten. Ik ben trouwens wel benieuwd wat de tovervinger nog meer kan als ze hem onder controle zou hebben. Het is een dunboekje van 61 pagina’s. Het is een boek voor vanaf Groep 5.

Dahl

Ben je net als ik benieuwd naar de Roald Dahl boeken die ik vroeger nog niet gelezen had. Dan kan je er hier binnenkort meer vinden. Wil je De tovervinger aan je collectie toevoegen dan kan dat want hij is gewoon te koop bij bol.com voor € 14,99(dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)