toverdrank

Roald Dahl – Joris en de geheimzinnige toverdrank

Wat zou er gebeuren als je een toverdrank maakt? Ik denk dat we vroeger allemaal wel een toverdrank hebben gemaakt. Wat zat er allemaal in? Zand zat er zeker in en waarschijnlijk wat bladeren en misschien een kastanje of een eikel maar verder zou ik het niet weten. Joris maakt zijn eigen toverdrank maar wat daar wel niet allemaal in zit. 

Het is 1981, het jaar waarin mijn zus is gebeuren en Joris en de geheimzinnige toverdrank voor het eerst verscheen. Toch heeft het voor mij tot 2022 geduurd voor ik dit boek las. Ik kan me niet herinneren dat dit boek in de bibliotheek stond. Wel kan ik me herinneren dat De GVR, De heksen en Matilde er stonden maar vele andere boeken van Roald Dahl die stonden er niet.

Waar gaat Joris en de geheimzinnige toverdrank over?

Joris woont op een boerderij, ver van alles af. Op een zaterdagochtend moet hij in zijn eentje op zijn grootmoeder passen, maar Joris haat zijn grootmoe, dat akelige, hekserige ouwe wijf. Hij bedenkt een plan: hij gaat een toverdrankje voor haar maken. Er gaat van alles in: kanariezangzaad, varkenstabletten, motorolie en nog veel meer.

Grootmoe drinkt het drankje en ze groeit en groeit. Ze gaat door het plafond en zelfs door het dak heen! Wanneer Joris en zijn vader besluiten nog meer toverdrankjes te gaan maken, gebeuren de vreemdste dingen.

toverdrank

Wat vind ik van Joris en de geheimzinnige toverdrank?

Wat me opvalt aan de boeken van Roald Dahl dat in alle boeken wel een naar persoon zit. Een persoon die niet vrolijk is, dit keer is het oma die niet lief is tegen Joris. Daar moet ik altijd even aan wennen want ik hou niet van die negativiteit maar het past wel bij het verhaal. De negative mens wordt op zijn plek gezet en dit keer door een toverdrankje. Roald Dahl schrijft grappig en heel beeldend. Je gaat echt mee met Joris op jacht naar spullen voor zijn toverdrank. Wanneer Joris de producten opleest voor hij het in zijn toverdrank stopt daar moest ik wel om lachen aangezien de namen best grappig zijn.

Wil jij genieten van Joris en de geheimzinnige toverdrank dan kan je het boek kopen bij bol.com voor € 14,99 (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)