ei

Rosa Surachno – Generatie ei

Generatie ei  (Y) is geboren tussen 1985 en 2000 en daar hoor ik bij. Wel net bij want ik ben geboren in 1985 maar ik ben generatie Y. Over deze generatie wordt niet altijd positief gesproken. Eerlijk, zelf doe ik daar ook aan mee want ik heb een aantal stagiaires nou die waren liever lui dan dat ze wat deden en wat vonden ze dat ze veel deden. In de tijd dat hun bezig waren deed ik meer en ook nog eens hun helpen. Maar is het een goed beeld wat ik van deze generatie heb? Hoe sta ik zelf in deze generatie?

Rosa Surachno is geboren in 1993 en hoort bij generatie ei. In 2015 is ze afgestuurd aan de kunstacademie met haar scriptie over keuzestress bij jongeren. Volgens Rosa Surachno geeft haar generatie zichzelf geen ruimte om te falen, verkeerde keuzes te maken en dingen te missen. Haar eigen agenda liep over van de activiteiten en ze snapte niet wat het probleem was met ‘te druk’ zijn. Tot ze zelf overspannen thuis zat. Waarom doen we onszelf dit aan? Waarom laten we het zo ver komen? Met deze vragen in haar achterhoofd begon ze aan haar scriptie en dit boek.

Generatie Ei geeft hier niet alleen antwoorden op, maar biedt ook praktische tips en adviezen van professionals en ervaringsdeskundigen. Mijn boek zit vol met plakkertjes, plakkertjes waar op staat remember this en do this. Stukjes die ik nog een keer wil lezen, inspirerende teksten maar ook eye-openers. De do this dat zijn tips en adviezen die ik wil proberen want feit is, ik ben generatie ei. Al weet ik wanneer ik mijn grenzen aan moet geven en even niks moet doen. Na vier dagen van elke dag 12 uur gewerkt te hebben neem ik een lang weekend. Ik weet dat ze volgende week dan meer aan me hebben dan dat ik deze drie dagen ook nog eens werk, wat mijn collega wel doet. Mijn collega hoeft dan gelukkig ook niet een heel deel van het huishouden op zich te nemen en dat moet ik wel. Verschil moet er zijn.

In Generatie Ei lees je over Generatie Y, over hoe ze zo zijn geworden, over falen, hoge verwachtingen en keuzestress. Ik heb het boek echt in no-time uitgelezen en vond het interessant om te lezen. Het boek begint eerst met het verhaal van Rosa Surachno zelf en daarna wordt het theoretischer. Ik vind het een fijn begin, voor haar niet fijn wat ze heeft meegemaakt maar ze heeft dit boek geschreven uit ervaring en niet alleen uit kennis. Steeds meer hoor je over de druk in het onderwijs, zelf heb ik het geluk gehad dat bij ons dat nog niet echt geval was maar ik vond het verbazingwekkend om te lezen over de cito toetsen die al in de lage klassen worden gedaan. Hoe bedoel je we beginnen maar vroeg met de prestatiedruk.

Rosa wil met dit boek handvatten bieden aan generatiegenoten en de mensen die ermee te maken hebben, hoe je omgaat met thema’s als keuzestress, prestatiedruk, falen en drukte.

Het stukje over nooit volwassen vond ik ook interessant. Want ben ik volwassen? Wat moet je van jezelf allemaal bereikt hebben voordat je jezelf volwassen kunt noemen? Wat betekent volwassen zijn voor jou? Moet je carrière gemaakt hebben, of een gezin gesticht?

Geboren tussen 1985 en 2000 lees dan Generatie ei en pak de handvatten.  Voor € 16,50 te koop bij bol.com (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)

Recensie exemplaar met dank aan Uitgeverij A.W. Bruna