handvol

Ruby Dhal – Handvol sterren

Ruby Dhal haar werk las ik vorig jaar in Herinneringen ontward dat was mijn kennismaking met haar werk vertaald in het Nederlands. Ik had wel eens wat Engelse teksten van haar voorbij zien komen. De teksten waren erg mooi en er waren zeker teksten die me raakten. Ik was erg benieuwd naar handvol sterren haar nieuwe bundel. 

Uit vallende sterren put je hoop en een handvol sterren geeft je kracht. De gedichten in Handvol sterren doen precies dat; ze zijn tegelijkertijd rauw en recht door zee, zacht en lief, reflectief en inspirerend. Ze leren je hoe prachtig en onschuldig vallen kan zijn, en dat helen geen bestemming is, maar een proces dat een leven lang kan duren.

Handvol sterren heeft hetzelfde mooie parelmoer papier als herinneringen ontward, het is zo zacht in je handen en geeft een fijn gevoel. Het is een bundel met 205 bladzijdes en op elke pagina vind je een aantal woorden, zinnen, een gedicht. Samen vormt het een heel verhaal een verhaal van vallen naar helen en dat lees je in twee delen. Het eerste deel gaat over Het vallen en het tweede deel over Het helen. Beide delen beginnen met een lang stuk tekst en dan elke keer korte gedichten. Op sommige pagina’s zijn de teksten versterkt of versierd door lijn illustraties. De illustraties breken de teksten wel een beetje en vullen het mooi aan. Het zijn simpele lijntekeningen maar daar houd ik wel van het hoeft niet heel druk en aanwezig te zijn.

De teksten in deze tweede bundel van Ruby Dhal raken me meer dan haar eerste. Ik kan me in teksten verplaatsen, de boodschap voelen, lezen en begrijpen. Ik las de ene tekst na de andere en het werd een heel verhaal. Het helen vond ik zelf mooier en fijner maar dat is natuurlijk ook fijner dan vallen, niemand valt graag toch vond ik daar mooie teksten in zoals;

Heb je je weleens
afgevraagd
of jij misschien
ook anderen iets
hebt geleerd
goed en kwaad
hun hart gebroken
hun ziel gekwetst
hen in de kou laten staan?
Nou?

In helen vond ik deze zeker heel mooi en dan zie je misschien ook direct het verschil in de teksten;

Mijn hart voelt leeg
mijn geest als verdoofd
ik ben tevreden
en tegelijk ook
de weg kwijt
ik weet wat ik wil
in mijn leven
maar tegelijkertijd
ben ik zo onzeker
als maar kan

Poëzie is persoonlijk wat je er in leest. Het is een gevoel wat je vandaag bij een tekst kan hebben maar morgen totaal niet of vandaag voel je het niet maar morgen wel. Dat is vreemd maar mooi vind ik dat. Een tekst uit Handvol sterren vind ik ook passen bij gedichten en gedichtenbundels;

Je betreedt het leven
van een dichter
misschien wel als mens
maar je zult altijd
vertrekken
als gedicht

Dit deed me afvragen als welk gedicht vertrek ik uit handvol sterren? Ik heb er meerdere die ik echt heel passend vind. Deze hieronder vind ik erg goed en passend bij mij maar ook de tekst die ik onder de foto plaatst is er één die in mijn hoofd blijft.

Je bent niet
op aarde
gekomen
om te leven
voor anderen
dus waarom laat je
je zo beïnvloeden
door hun mening
over jou?

Dit is zo’n bundel die ik zeker nog eens erbij pak om wat zinnen te lezen. Ben je op zoek naar een mooie bundel over vallen en opstaan? Ruby Dhal is dan zeker een aanrader. Handvol sterren is voor €12,99 te koop bij bol.com (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)

Recensie exemplaar met dank aan Uitgeverij Mus

Bewaren