ontward

Ruby Dhal – Herinneringen ontward

Als Grafisch Vormgever heb je een voorkeur voor papiersoorten. Simpel 80 grams of 160 gram is het niet voor mij. 300 gram mat is favoriet voor vele toepassingen. Speciale dingen hebben speciaal papier nodig. Op dat papier is de omslag van Herinneringen ontward van Ruby Dhal gedrukt.

Zo jammer dat ik niet kan laten zien wat ik zie. Kan laten voelen wat ik voel. De ervaring delen doe ik in woorden. Het is een parelmoerpapier. Niet wit maar ook niet crème, het is de perfecte kleur. Het papier wat ik zelf pas nog besteld heb op mijn werk voor een opdracht. Ik denk 350 grams en op gedrukt in twee kleuren, roze en zwart. Ik moet het voelen en aanraken. Geen bladzijde gelezen maar nu al gelukkig. Wat papier en design al niet met je kan doen. Één nadeel van het papier is dat het sneller beschadigd.

ontward

Het oog dat valt op het design en dat is al de helft als je een boek wilt bekijken. Toch, de inhoud is belangrijker. 195 bladzijdes op mooi crème papier. Een licht lettertype siert in zwarte letters de bladzijden met gedichten in vrije versvorm en proza. Elke tekst heeft als doel verder te reiken dan alleen woorden, om een emotie aan het licht te brengen; liefde, pijn en vreugde en uiteindelijk het vooruitzicht van troost en verlichting.

Het boek bestaat uit vier delen; Ervaring, liefde, pijn, helen. In elk van die delen sluiten de teksten enorm aan. De meesten spreken me aan maar er zitten er een paar tussen die ik niet snap of voel. Dit kan ook natuurlijk, gelukkig waren dit maar een paar. Een hele mooie tekst vind ik onderstaande.

Ik weet sinds kort dat mensen
horen wat ze willen horen.
Dus toen ik zei dat ik gelukkig ben
hoorden zij ik treur,
toen ik zei dat ik treur,
hoorden zij dat ik ben gebroken,
toen ik zei dat ik ben gebroken,
hoorden zij ik heb hulp nodig
en toen ik om hulp vroeg –

hoorden ze me helemaal niet.

De teksten zijn allemaal best kort, hier en daar zit een langere. Een korte mooie, één die je doet beseffen maar simpele;

In iedere vandaag
zit nog iets van de essentie

– van gisteren

Wat ik bijzonder vind is dat de teksten gemaakt zijn in het Engels en vertaald zijn naar het Nederlands maar het klopt nog steeds. Het gevoel van de Engelse en de Nederlandse is hetzelfde.Herinneringen ontward heb ik binnen een paar dagen uitgelezen maar ik zal zeker nog een paar keer een paar mooie teksten nog eens lezen.

Lees jij graag Poezie en proza als brandstof voor je hart en kalmering voor je ziel dan is Herinneringen ontward van Ruby Dahl heel fijn. Dit boek is voor €12,99 te koop bij bol.com (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)

Recensie exemplaar met dank aan Uitgeverij Mus

Bewaren