Discipline

Running; Discipline

Hardlopen, ik ben ermee begonnen om mijn frustraties/energie kwijt te kunnen en fitter te worden. Het is iets wat verslavend is. Ik begon met hardlopen en wandelen. Langzaam wilde en kon ik meer. Het eerste evenement stond op de planning, ik werkte ergens naartoe. De discipline om ervoor te gaan was en is groot. De doelen werden groter, sneller of meer.

Voor mij is hardlopen niet iets vanzelfsprekends. Het is iets waarvoor ik moet blijven trainen om lekker te kunnen lopen. Eigenlijk is het heel simpel. Het is de ene been voor de andere been zetten. Toch is het veel meer en moet ik ervoor trainen. Ik ben niet snel, geen natuurtalent, zeker ook niet langzaam. Om lekker mijn ene voet voor de andere te zetten moet ik minimaal twee keer per week mijn hardloopschoenen aantrekken en op pad gaan. Daarnaast mijn core sterk houden om de belasting aan te kunnen.

Heel eerlijk is het geen moeten. Het is iets wat ik wil, wat ik nodig heb om goed te functioneren. Hardlopen maakt dat ik een fijner persoon ben voor mezelf en anderen. Het geeft me een vrijheid, rust en ruimte die ik af en toe nodig heb. Naast functioneren zorgt het er ook voor dat ik lekker in mijn lichaam zit, ik ben fitter, beweeg beter en ben ik sterker geworden. Het trainen in de sportschool om een sterke core te hebben zorgt ervoor dat ik een betere houding heb en sterker ben.

Hardlopen begint met willen hardlopen omdat ik er plezier in heb, het lekker vind en ervan geniet. Hardlopen zit ook heel erg verbonden met motivatie en een doel. Zonder doel waar ik heen kan werken ben ik een ongeleid projectiel. Ik heb geen idee hoe ik dan moet trainen en doe maar wat. Dan loop ik 5 km, dan 8 km en opeens kan er een rare kronkel inzitten en loop ik spontaan 15 km.

You will never always be motivated

Mijn motivatie is wel eens weg. Wanneer ik op mijn werk zit denk ik heel vaak aan hardlopen. Dat ik op dat moment heel graag zou gaan hardlopen want ik heb er zin in, het zonnetje schijnt zo lekker of het regent zo fijn. (Ja hardlopen in de regen kan erg lekker zijn) Tussen het moment dat ik dat dacht en dat ik thuis ben kunnen gemakkelijk vijf uur zitten. Dan kom ik thuis om half zes en ben ik gaar. Wil ik alleen maar een lekker glas drinken en op de bank hangen. Voor ik het weet zijn we een uur verder.

Het resultaat hiervan is een suf en niet vooruit te branden persoon die soms zelfs in slaap is gevallen. Mijn avond vliegt voorbij zonder iets te doen. Ik wordt suf wakker van een klein dutje en ben kwaad op mezelf dat het gebeurt is. Wat ik dan doe? Ik loop naar boven, pak mijn kleding voor hardlopen en zorg dat ik dat heel snel aantrek. Ik ga hardlopen. De tijd maakt mij niet uit als ik maar een lampje draag dat ik goed zichtbaar ben als het te laat is.

Heb ik geen rekening te houden met anderen? Ja zeker wel maar mijn vriend is erg makkelijk en vind het juist goed dat ik ga trainen. Hij ziet wat het met mij doet en daarom laat hij me lekker gaan. Dat we dan een uur later eten maakt hem niks uit. Soms is juist hij de persoon die mij de laatste (of eerste) zet geeft om naar buiten te gaan.

So you must learn to be disciplined

Al tijdens de eerste meters voel ik me opfleuren en weer levendig worden. Een training zorgt ervoor dat ik weer energiek ben, wat heb aan mijn avond en gelukkiger ben. De discipline om direct bij thuiskomst te gaan trainen is soms lastig. Het is lekker om even niks te moeten, te horen of te willen. In hardlopen vind ik dit eigenlijk allemaal ook. Dit is zeker de reden dat ik gedisciplineerd genoeg ben om bijna alle dagen van de week te trainen direct na het werk.

Discipline zorgt ervoor dat ik beter wordt in wat ik doe en leuk vind. Om me te houden aan mijn trainingen plan ik ze in. Wel met potlood want onze week veranderd wel eens en dan draai ik de sportschool om met hardlopen bijvoorbeeld. Door heel simpel het op te schrijven ga ik wat aan met mezelf en wordt het een afspraak. Een afspraak afzeggen is lastig en dus ga ik. Behalve wanneer ik aan mijn lichaam merk dat ik rust moet nemen. Heel moeilijk ook maar dat is natuurlijk erg belangrijk, luisteren naar je lichaam.

Doelen bereiken

Doelen bereik je door gemotiveerd te zijn, discipline te hebben en consistentie. Voor mijn doelen heb ik dit zeker nodig maar de discipline komt vooral door het doel wat ik wil bereiken. Heb je doel duidelijk en je weet wat er moet gebeuren om het te kunnen bereiken. Als ik het echt wil dan ga ik ervoor. Motivatie, discipline en consistentie zijn drie belangrijke punten die terugkomen in een inspirerende video op youtube. Mijn motivatie wanneer ik het een keer kwijt ben of wanneer ik even wat extra power nodig heb tijdens een training.

Het begint met de heerlijke stem van Denzel Washinghton en deze woorden;

Denzel Washington:

Dreams without goals remain dreams and ultimately fuel disappointment.

Dreams without goals… Yearly goals, life goals, daily goals, monthly goals, hourly goals, minute by minute goals. Dreams without goals are just dreams. They ultimately fuel disappointment.

Goals on the road to achievement cannot be achieved without discipline and consistency. Do you understand?

Between GOALS and ACHIEVEMENT
are DISCIPLINE and CONSISTENCY.

Mijn discipline in trainen zou ik graag op andere fronten ook hebben. Bijvoorbeeld op voeding. Ik leer van deze discipline en hoop dit beter door te kunnen trekken naar andere fronten. Want niet alleen hardlopen helpt om een betere hardloper te worden. De dingen eromheen zorgen daar ook voor. Mijn discipline in voeding, ademhalingsoefeningen, armoefeningen en huishouden mogen aangescherpt worden en dat is zeker iets waar ik mee bezig probeer te zijn maar het zit er nog niet goed in.