snellere

Running; Meer dan alleen een snellere tijd

Hardlopen, ik noteer mijn tijd na een evenement. Kijk wat ik per kilometer gelopen heb, waar ging het mis, waar ging het lekker, ik analyseer de gelopen evenement. Wanneer ik weer hetzelfde event loop neem ik dit door. Noteer de tijd voor mezelf en probeer de tijd te verbeteren. Dit was ik, tot vorig jaar 8 april. Toen was het de laatste keer dat ik dit deed. Hardlopen is meer dan alleen een snellere tijd.

Over een maand staat mijn eerste wedstrijd sinds 8 april 2018 weer voor de deur. Sinds die tijd is er heel veel veranderd. Maar ik zal even beginnen met de maanden/weken hiervoor in het mini kort en de inzichten erna. Ik trainde voor de halve marathon, die wilde ik heel graag in een snellere tijd lopen. Het liefst onder de 2:20 lopen maar met alles onder de 2:27 zou ik gelukkig zijn. In mijn trainingen ging het heel lekker maar dat zegt niks over eventdagen natuurlijk. Tijdens events loop je op andere ondergronden, ben je niet altijd bekend met de route en heb je het weer niet onder controle.

De weken voor mijn stop

In mijn trainingen liep ik perfect op schema, het voelde niet altijd zwaar en het zag ernaar uit dat ik wel een pr kon lopen. CPC de halve marathon was een zware want mijn rug speelde niet mee. Hierdoor kreeg ik krachtverlies in mijn been en moest ik af en toe echt wandelen. Hierna volgde al snel de Halve van de Zandvoort Circuit run, 8 km over zand en een stuk door de duinen, na deze was bewegen echt heel erg zwaar maar wat was hij top, wat een ervaring. Ik wist wel dat hier het even zou stoppen met halve marathons. Dit was balen want mijn derde zou een onofficiële zijn tijdens Rotterdam marathon. Ik zou de kwart lopen en dan de laatste 10 km met Nicole meegaan als steun tijdens haar marathon. Gelukkig hadden we samen al besproken dit te schrappen en alleen het laatste stuk mee te gaan om naar die finish te knallen.

Op 8 april 2018 liep ik de kwart marathon van Rotterdam. Samen met mijn fysio was dit goed besproken. Ik heb genoten en precies dezelfde tijd gelopen maar 1 seconde sneller per kilometer dus tijd aangescherpt op het parcours. Rianne en mijn ouders moesten lang wachten want lopen ging bijna niet meer, het snellere tempo was ver te zoeken. Ik zat gewoon helemaal vast en kon wel janken. We gingen Nicole aanmoedigen en toen ze weer langs kwam stond ik klaar om dat laatste stukje mee te gaan. Ze wist niet hoe het met mij ging op dat moment. Ik schreeuwde haar naar de finish, zei dat ze sneller kon en die Sub 5 er nog in zat. Waar ik dit vandaan haalde? Geen idee, Nicole heeft later door dat ik toen ik stopte met hardlopen niet soepel meer bewoog, op dat moment is ze na 42,2 km soepeler dan ik. Maar dit moest ik doen, die finish samen deden we al een paar jaar en toen was het klaar.

Klaar met hardlopen.

Ik nam een pauze, ik moest een pauze nemen het was niet anders. Letterlijk rende ik al een aantal jaar alleen maar door, zonder pauzes, rustweken en voldoende rust na wedstrijden. Mijn lichaam trok dit niet meer. Er moest gewerkt worden aan de basis en niet werken aan de basis en verder gaan. Hoe stop je dan met iets waar je zo van houd om te doen. Voor mij kwam het mooi uit dat Rotterdam mijn afsluiter was. Dat maakte het een soort van makkelijker. Ik besloot daar ook direct Rotterdam wordt mijn terugkeer. (Ondanks dat ik een keer heb gedacht ik doe de halve tijdens de CPC op 10 maart maar ik ben blij dat ik nu zo goed luister naar mijn lichaam)

Na één week complete rust, op de sportschool na ging ik weer meer bewegen. Ik deed mijn oefeningen en ging naar buiten om te wandelen. Wat vond ik dat moeilijk om te doen want ik ben geen wandelaar. Het gaat allemaal zo langzaam en traag, ik schiet niet op voor mijn gevoel. Toch ben ik wandelen gaan waarderen. Het was een vorm van hardlopen maar dan een stuk langzamer. Het ging ervoor zorgen dat mijn basis niet wegging, mijn benen zouden in beweging blijven en goed ook. Eerst wandelde ik rustig maar de pas ging er steeds meer inkomen en ik liep gemakkelijker dan ik ooit had gedaan. Ik genoot er zelfs van.

Tijdens een wandeling en gesprek met Rianne besloten we zelfs de avondvierdaagse te doen. Waarom? Ik miste de events, het samen iets doen en dit was ideaal. Ik liep de avondvierdaagse en genoot van de wandelingen maar wel met voldoende tempo geen gesjok. Het was super tof om te doen en een fijne sfeer.

Weer hardlopen

Langzaam aan ging ik weer hardlopen. Dit waren echt minuutjes in het begin en dat hield ik heel lang zo. Geen druk, geen haast, goed aanvoelen. Wat was het genieten dat het weer kon. Tijdens al deze trainingen die ik deed kon ik goed nadenken. Nadenken over wat ik de afgelopen jaren had gedaan en wat ik wilde. Wat wilde ik? Keek ik te veel naar anderen wat ze konden en deden? Vergeleek ik mezelf met veel snellere mensen? Moest ik beter, sneller zijn dan hun en mezelf? Wat gaf het sneller zijn me? Waar lag eigenlijk mijn focus want overal wilde ik een snellere tijd.

Op al deze vragen heb ik antwoord gekregen van mezelf. Ja ik wilde sneller zijn dan een aantal mensen, ik kon balen als het niet lukte want ik trainde er zo hard voor. Ik wilde sneller zijn dan mezelf en presteren op de dag dat moest. Wat gaf het sneller zijn me? Wanneer ik sneller wil lopen kan ik minder genieten van het parcours, het publiek, mijn eigen gevoel van geluk en ben ik alleen maar bezig met statistieken en snelheid maken. Ik onthou mijn tijd maar heel eerlijk het parcours kan ik je niet navertellen. Mijn halve marathon in Zandvoort was mijn langzaamste maar ik denk dat ik bijna het hele parcours kan vertellen en denk ik er met een glimlach aan terug. Ik heb daar gestreden, afgezien, genoten, gepresteerd.

De antwoorden op mijn vragen kwamen tijdens lange wandelingen

De afgelopen maanden hebben me geleerd dat ik niet hardloop voor een tijd van 50 minuten op de 10 km of een halve marathon in 2:10. Ik ga hardlopen om actief te zijn, een omgeving te ontdekken, mooie routes te lopen en het beleven met elkaar wanneer ik samen met iemand loop. Hardlopen is meer dan alleen een snellere tijd, het is genieten van het gevoel wanneer je rond de Kralingse plas loopt met uitzicht op Rotterdam. Nadenken over de route die je op een zondag wilt lopen. De routes kunnen hardlopen vanuit huis die ik zo mooi vind en dat zijn toch 10 – 18 km rondjes.

Hardlopen is delen van je passie met mensen die dit ook graag doen. Samen erop uit trekken om te genieten van een rondje Kralingse plas of een sunrise run op de heide. Delen van plannen en er een plan voor samen van maken. Elkaar steunen bij een event, aanwezig of digitaal erbij zijn. Ervaringen delen.

Het is zorgen voor je eigen lichaam en rust nemen waar nodig, gas eraf als het moet maar gas erop als je er behoefte aan hebt. Banjeren door de regen omdat het kan maar niet moet. De afstanden lopen waar ik zin in heb omdat het kan.

Hoe zit het dan met mijn PR doelen?

Droom ik dan niet meer van een PR op de 10 km of de halve marathon? Ja zeker wel dat zal altijd wel zo blijven denk ik maar wanneer je iets niet kan ga je zo veel meer beseffen wat het echt voor je betekend. Dan besef je waarvoor je het doet en kan je ultiem genieten als het weer kan. Belangrijk vind ik dat ik dit onthoud; Hardlopen is meer dan alleen een snellere tijd. Toch blijven PR dingen in je hoofd zitten en natuurlijk werk ik aan mijn snelheid en uithoudingsvermogen maar op dit moment zeker niet fanatiek want het gaat echt om genieten.

#demooiste

Ik had een ander evenement als eerste kunnen lopen, één die ik super gaaf vind maar ik kies om weer te beginnen waar ik geëindigd ben. In Rotterdam zal ik samen met Nicole aan de start staan. Daar gaan we genieten van de mooie stad, van de mensen en zie je ons juich dan even lekker mee want het wordt een feestje. Wanneer ik nu door de stad rij gaat het al door mijn hoofd, hier start ik over een maand, we draaien deze weg op en dan gaan we richting het Kralingse bos. De Coolsingel is gewoon open voor de mooiste finish. Erna gaan we de marathonners aanmoedigen en onze liefde aan ze geven zodat ze kunnen doorzetten. #demooiste zal het weer worden.

Little note; Ja ik heb al de Harbour run gelopen in 2018 maar dit tel ik niet als hardloopevenement maar als obstaclerun.