methode

Ryder Carroll – De bullet journal methode

De bullet journal methode wat is het nu precies en hoe werkt het is wat ik wil weten. Online vind ik enorm veel informatie, voorbeelden en inspiratie. Wat mij daar heel erg opvalt is de creativiteit waar het vooral om lijkt te gaan maar is dat nu echt nodig, nuttig en van belang. Creatief ben ik zeker maar ik wil de methode juist leren en toepassen.

Bij Uitgeverij A.W. Bruna verscheen het boek De bullet Journal methode. Het boek waar het allemaal in moet staan wat ik wil weten want het is geschreven door de bedenker van de methode, Ryder Carroll. Ryder Carroll laat in dit boek zien hoe je eindelijk de piloot van je leven kunt worden en niet langer passagier blijft. Zijn vernieuwende productiviteitsmethode inspireert inmiddels wereldwijd miljoenen mensen.

In dit boek legt hij zijn filosofie uit en laat hij zien hoe je je gedachten kunt ordenen, hoe je nieuwe dagelijkse routines kunt ontwikkelen en vage projecten in haalbare doelen kunt veranderen. Met slechts een pen, een notitieblok en de baanbrekende methode van Ryder Carroll leer je eindelijk wat er echt toe doet – zowel op het werk als in je privéleven. Dit boek leert je…

Het verleden vastleggen: Creëer een duidelijk en uitgebreid overzicht van je gedachten, met niets meer dan pen en papier.

Het heden organiseren: Vind dagelijks rust door je takenlijst op een bewuste, systematische en productieve manier aan te pakken.

De toekomst plannen: Zet interesses en losse aantekeningen om in zinvolle doelen en verdeel die vervolgens in hanteerbare actiestappen die tot grote veranderingen leiden.

Ik lees voor mijn idee best veel boeken over uiteenlopende onderwerpen. Hierbij geef ik vaak aan dat het echt een aanrader is om te lezen. Dit komt zeker omdat ik ondanks dat ik veel lees selectief ben in wat ik lees. Boeken die me echt interesseren. De bullet journal methode is echt een boek die ik mega kan aanraden. Het gaat over journalen maar eigenlijk over meer dan dat, het gaat over het leven, bewustwording, imperfectie, uitstraling en meer. Ik heb zo veel notities gemaakt tijdens het lezen. Welke pagina ik nogmaals moet lezen. Wat ik moet onthouden en gaan toepassen.

Door het lezen van het boek geeft het me veel duidelijkheid hoe ik mijn notities beter en duidelijker kan ordenen. Niet meer 10 verschillende notitieboekjes maar één (oké of twee heb namelijk een aparte waar ik al een verzameling in aanleg). Wat me ook enorm duidelijk is geworden dat het geen agenda hoeft te zijn of is. Je houd wel een future log, monthly log, daily log bij. Je daily log moet voelen als een geheugensteuntje om te leven naar je intenties. Niet als een stressy to-do lijst.

Een enorm groot voordeel van het bijhouden van een bullet journal is dat de complexe tactiele beweging van schrijven met de hand onze geest stimuleert. Het is effectiever dan typen. Het activeert meerdere gebieden in de hersenen tegelijk zodat wat we leren dieper wordt ingeprent. We houden hierdoor informatie langer vast dan wanneer we ze zouden intikken in een app. Het systeem leert je hoe je een opzet maakt voor je eigen bullet journal en de inhoud uit je mentale inventaris overhevelt naar je journal.

Zo is het heel goed om in je Bullet journal de goede en slechte momenten van de dag te noteren. Zo krijg je een naslagwerk waar je op terug kan kijken. Op deze manier kan je goed zien dat je vaak meer positieve dagen hebt gehad dan dat je waarschijnlijk dacht. Wat je dan noteert? Je fitnessmijlpaal, schattige dingen van je kat, gesprek met een vriendin, enz enz.

Vooral het deel over projecten, waarbij wordt uitgelegd hoe je projecten in je bujo kunt verwerken is interessant en uitgelegd hoe je dat het beste kunt doen. De projecten worden opgedeeld in sprints en vervolgens in taken. De sprints zijn dan weer aparte collecties in je bullet journal.
Als voorbeeld wordt gebruikt: Project Leren koken, met als sprints: – Een mes gebruiken – Hoe groentes te selecteren – Hoe een ei te koken Deze sprints hebben dus hun eigen taken die je uitvoert.

Het is een hoop informatieve tekst wat je in dit boek binnenkrijgt. Ik heb hem dan ook in delen gelezen en niet in één keer achter elkaar. Het fijne is dat Ryder Carrol jouw aan spreekt als lezer. Hij vraagt dingen aan je zoals; Wat heeft je ertoe gezet om dit boek open te slaan? Hij laat me nadenken, geeft me tips en inzichten. Bullet Journaling is veel meer dan wat ik voorbij zie komen op social media. Je journal hoeft niet mooi te zijn om waardevol te zijn. Het ontwerp moet altijd een doel dienen.

Het boek staat ook vol mooie inzichten door middel van quotes. De vormgeving is prettig. Afwisselend voorbeelden met tekst. Veel tussenkoppen gebruikt voor overzicht en makkelijk iets terug vinden. Ik kan nog hele pagina’s volschrijven over dit boek. Lees hem zelf en begrijp wat je doet en waarom met De Bullet journal methode.

Door Ryder Carroll weet ik hoe ik nu echt aan de slag moet met mijn Bullet Journal. Het is een naslagwerk wat ik er nog vaak bij zal pakken. Het boek is te koop bij bol.com voor € 20,99 (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)

Recensie exemplaar met dank aan A.W. Bruna