Penwythe

Sarah Ladd – De gouvernante van Penwythe Hall

Jane Austen schijnt een geweldige schrijfster te zijn. Geen boek heb ik van haar gelezen. Sarah Ladd haar boeken zijn geinspireerd op de klassiekers van Jane Austen en van haar heb ik er al een aantal gelezen. De Regency-romans vind ik heerlijk om te lezen. Ik was blij verrast toen De gouvernante van Penwythe Hall op mijn deurmat lag.

Engeland, 1811, Cordelia Greythorne ontvlucht Cornwall nadat ze is beschuldigd van de dood van haar echtgenoot. Ze accepteert een baan als gouvernante en probeert een nieuw leven te beginnen. Maar wanneer jaren later haar werkgever plotseling overlijdt, staat ze voor een dilemma. Ze kan de kinderen, die nu beide ouders hebben verloren, niet in de steek laten. Maar hun nieuwe voogd woont in Cornwall, de neige plek waarnaar Cordelia nooit had willen terugkeren.

Jac Trethewey is vastbesloten om het verouderde Penwythe Hall in zijn vroegere glorie te herstellen. Zijn plannen worden echter danig in de war gestuurd door de aankomst van de kinderen van de broer die hij al karen niet heeft gezien. Jacs leven staat op zijn kop als hij opeens de verantwoordelijkheid blijkt te dragen over de vijf kinderen, terwijl hij ondertussen de plotselinge dood van zijn broer moet verwerken. Maar wat hem nog meer zorgen baart, is wat hun gouvernante probeert te verbergen.

Penwythe

Wat was het heerlijk om weer een boek te lezen die zich afspeelt in een tijd lang geleden. Het boek is zelfs meer dan ik had verwacht. In het begin weet je weinig van Cordelia. TIjdens het lezen kom je meer over haar te weten en wat er met haar man gebeurt is en wie hij was. Hierdoor krijg je een beter beeld van Cordelia en haar angsten. Naast deze geschiedenis krijg je ook de geschiedenis van Penwythe hal te lezen. Wat daar vroeger allemaal gebeurde en hoe de broers er woonden. Ik ben heel beniewd wat Cordelia verborgen houd voor haar schoonfamilie en wat er allemaal gebeurt is. Ik zoek tijdens het lezen naar aanwijzingen.

Maar ze was nu anders dan destijds met Robert. Inmiddels had ze het voordeel van de ervaring. Toch bleef ze voorzichtig gereserveerd. Ze kon niet ontkennen dat haar hart een klein sprongetje maakte bij de gedachte dat meneer Tretheweys paard elk moment de binnenplaats op kon komen en hij weer thuis zou zijn.

Dit stukje tekst hierboven is een stukje uit het boek. Dit vind ik zo’n heerlijk geniet moment. Je leest de liefde die ze voelt en ik zie helemaal voor me hoe ze daar staat en wacht tot ze een paard hoort. Sarah Ladd neemt me echt mee terug in de tijd en weet dit prachtig te omschrijven. Zowel de omschrijvingen van gevoel, kleding, huizen en omgeving zorgen ervoor alsof ik er zelf middenin zit. Ik zie Penwythe Hall voor me, de gebouwen, de tuinen echt alles. Zelfs de dingen die ik nog nooit heb gezien vormen een beeld.

Het verhaal is best voorspelbaar maar toch zat ik er helemaal in. Wat me dit keer verraste was de spanning die er in het verhaal zat. Naar het einde zelfs nog meer en daar vloog ik doorheen. Hou je van een romantisch verhaal met spanning wat zich afspeelt in het verleden? lees dan De gouvernante van Pynwythe Hall voor € 22,99 te koop bij Bol.com (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)

Recensie exemplaar met dank aan Uitgeverij KokBoekencentrum