water

Sharon Bolton – Het donkerste water

Een heerlijke mysterieuze cover staart me aan. In geel de naam van de schrijfster, in wit de titel, in een sombere maar toch sprekende kleur de rest van de cover. Geeft dit de sfeer weer van Het donkerste water? Ik ben weer heel benieuwd naar dit boek van Sharon Bolton.

Lacey Flint heeft een woonboot op de Theems betrokken, en begint deel uit te maken van de kleurrijke gemeenschap die in Londen op de rivier woont. Elke dag zwemt ze ook in de Theems. Op een vroege zomerochtend vindt ze tijdens het zwemmen een in doeken gewikkeld lichaam van een jonge vrouw. Het lijkt toeval – Lacey werkt sinds kort bij de rivierpolitie en weet hoeveel lichamen er elk jaar uit de Theems gevist worden. Maar onderzoek lijkt aan te tonen dat dit lichaam bedoeld was voor haar om te vinden. Ook al is ze geen inspecteur meer, ze kan niet anders dan zich met deze zaak bemoeien…

Het boek begint op zaterdag 28 juni. Een datum kan al veel doen voor je gevoel, het is mijn verjaardagsdatum dus ik begin gelijk met lezen wat er die dag afspeelde. Op deze dag lees ik vanuit de moordenaar, een begin waardoor ik wil weten waar dit heen gaat. Natuurlijk kom ik het niet gelijk te weten. We worden terug in de tijd gegooid, een paar weken eerder. Zo ga je tijdens het lezen naar verschillende datums toe, kort geleden maar ook wat langer geleden. Niet alleen speelt dit boek zich af op verschillende dagen de afgelopen periode maar je leest uit het beeld van meerdere mensen. De moordenaar, de zwemmer, Dana, Lacey, Pari, Samira, Nadia, maar vooral uit Dana en Lacey die veel met de zaak te maken hebben. Lacey is geen onbekende als je de boeken van Sharon Bolton leest, dit deel is het vierde deel met Lacey in de hoofdrol. Het is fijn om eerdere boeken gelezen te hebben want er wordt terug verwezen naar gebeurtenissen uit andere boeken. Toch vind ik dat het boek wel los te lezen is van de rest maar dan moet je niet alle relaties precies willen weten hoe het zit.

Het donkerste water is geen gemakkelijk boek om even te lezen. Het is een boek met veel karakters en een verhaal met vele lagen waardoor je zeker moet opletten wil je meehelpen het verhaal op te lossen. Veel lijnen die naast het hoofdverhaal lopen komen uiteindelijk uit bij het hoofdverhaal. Of dit nu een goede zet is? Ik weet het niet, voor mij maakt het de ontknoping minder geloofwaardig. De wereld is klein maar Sharon Bolton maakt op deze manier de wereld wel heel erg klein. Toch vind ik het een goede thriller, wordt de spanning goed opgebouwd, wordt er gespeeld met kleine details die een grote betekenis hebben en lijden naar de ontknoping van de gevonden lichamen. De locatie waar het allemaal afspeelt is wel wat anders dan we gewend zijn en dat maakt het nieuw en anders, de actualiteit die wordt gebruikt maakt het een realistisch verhaal. Ondanks het einde wat net anders had gemogen van mij heb ik genoten van Het donkerste water. Met dit boek komt er nog geen einde aan de Lacey Flint reeks want er zijn nog uiteinden die niet opgelost zijn en dat vind ik wel fijn te weten.

De cover geeft trouwens echt goed de sfeer weer, mysterieus, vies, grimmig alles wat hoort bij dode lichamen en een rivier en een zwemmer die je begluurt.

Een boek waar je rustig voor gaat zitten en de tijd voor neemt om te lezen dat is Het donkerste water. Je kan dit boek voor € 19,99  bij bol.com  kopen (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)

Recensie exemplaar met dank aan Uitgeverij A.W. Bruna