Shunmyo

Shunmyo Masuno – Zen & de kunst van eenvoudig leven

Wat Zen & de kunst van eenvoudig leven van Shunmyo Masuno je leert is eenvoudig leven, in de stijl van Zen. Het hoeft niet moeilijk te zijn om je manier van leven te veranderen. Het gaat om kleine veranderingen in gewoontes, een subtiele verandering in de manier waarop je naar de dingen kijkt. Want zie jij de vlinders die vliegen wanneer je buiten langs ze loopt. De kat die daar zit op het bankje of de bloem tussen al het groene gras. Hoe reageer je op mensen en situaties? In dit boek vind je honderd oefeningen van de Japanse zenmonnik voor een leven vol rust en vreugde.

Waar gaat het boek van Shunmyo Masuno over?

Hoe fijn zou het zijn als we ons elke dag fris zouden voelen en vol nieuwe energie? Veel mensen zijn druk of voelen zich gestrest. Om deze gevoelens tegen te gaan, zoeken we naar bijzondere ervaringen. Maar omdat die ervaringen geen deel uitmaken van ons dagelijks leven, verdwijnt dat spannende en fijne gevoel altijd weer snel. Shunmyo Masuno geeft ons eenvoudige lessen om ons leven élke dag gemakkelijker en aangenamer te maken.

Deze Japanse zenmonnik helpt je je leven te vereenvoudigen. Je leert geluk te vinden door kleine veranderingen en door jezelf open te stellen voor een hernieuwd gevoel van vrede en innerlijke kalmte. Shunmyo put uit de eeuwenoude wijsheid van zen en geeft je duidelijke en gemakkelijk te volgen lessen. Mindful tips als ‘Leer te leven in het moment’ worden afgewisseld met praktische lessen als ‘Zet je schoenen op een nette rij nadat je ze uitdoet’ – dat brengt overzicht in je leven. En door de prachtige, simpele pentekeningen krijg je als lezer de gelegenheid om echt te ontspannen.

Het voorwoord

Je bezoekt een tempel of heiligdom in een oude stad en kijkt uit over de vredige tuinen. Je beklimt zwetend een berg en op de top geniet je van het overweldigende uitzicht, je staat voor een helder blauwe zee en staart naar de horizon. Heb je dat gevoel wel eens gehad dat je je herboren voelt, op zulke bijzondere momenten, dat je ver weg bent van het drukke normale leven? Je hart voelt lichter en er bruist warme energie door je lichaam. Heel even verdwijnen de zorgen en de stress van het gewone leven, en je voelt alleen jezelf, je leeft op dit moment.

Wat een voorwoord! Dat wat je hierboven leest is een klein stukje uit het voorwoord van Zen & de kunst van eenvoudig leven. Het is gelijk on point. Het is iets wat ik zeker ervaren heb. Ik heb het ervaren in de Sagrada Familia, een rust kwam er over me heen. Een rust terwijl er heel veel mensen om me heen waren. Dit moment weet ik ruim 10 jaar later nog, ik weet wat ik voelde en hoe ik daar zat.

De vier delen waar het boek uit bestaat

Het boek bestaat uit vier delen. 1 Dertig manieren om te stimuleren dat je meer aanwezig bent. 2 Dertig manieren om je te inspireren tot zelfvertrouwen en moed in je leven. 3 Twintig manieren om verwarring en zorgen te verlichten. 4 Twintig manieren om het beste van elke dag te maken.

In elk deel wordt een onderwerp besproken. Op elke linker pagina staat een hoofdzin met een onder zin. Als voorbeeld oefening 20. De hoofdzin is ‘Verspil je tijd niet aan zorgen over dingen waar je geen controle over hebt.’ De onder zin: ‘Wat betekend het om spiritueel lichter te worden?’ Op de rechterpagina staat uitgelegd hoe ze hiermee omgaan en hoe je dit dus zelf kan toepassen.

Deel 1

Het stimuleren dat je meer aanwezig bent. Dit kan je doen door subtiele veranderingen in je gewoontes aan te brengen. Een mooi voorbeeld vond ik; je schoenen naast elkaar zetten als je thuiskomt. Het is iets kleins maar door je die gewoonte aan te wennen zal alles in je leven onverklaarbaar veel duidelijker en geordender zijn zegt Shunmyo Masuno. Hetzelfde geld voor je bureau. Je bureau is een spiegel van je geest. Wat voor je bureau geldt, geldt net zo goed voor de kamers in je huis. Laat je niet intimideren door je angsten of zorgen. Wil je je geest weer kracht geven dan is de oplossing om als eerste de dingen om je heen op orde te brengen. Een geordend bureau of kamer is een geordend leven.

Deel 2

Deel 2 gaat over manieren om je te inspireren tot zelfvertrouwen en moed in je leven. Je moet proberen je perspectief te veranderen. Dit deel bevat veel werk situaties maar deze kunnen ook toepasbaar zijn in andere situaties. De mooiste vond ik 37 op bladzijde 91 Vergelijk jezelf niet met anderen. “We hebben de neiging onszelf met anderen te vergelijken, we benijden onze buurman omdat die zulk licht werk heeft. We zien iemand die getalenteerd is en worden er neerslachtig van. Maar uiteindelijk zit het plezier in de herhaling van werk dat bij je past.’ Ik vind dit dus heel mooi om te lezen.

Deel 3

Deel 3 gaat over de manier waarop je met anderen omgaat en hoe je dat kan veranderen. Goede voorbeelden komen er voorbij. Herkenbare punten die ik zeker kan gaan toepassen en stukjes die ik nog een keer zal lezen om misschien iemand beter te begrijpen. Wel vond ik dit het mindere deel in het boek maar alsnog erg interessant.

Deel 4

Het laatste deel, deel 4 gaat over de aandacht naar het nu verschuiven. Wees dankbaar voor elke dag, zelfs de gewoonste. Het geluk dat je in het onopvallende kunt vinden. Het eenvoudige geluk van het verstrijken van de ene dag na de andere dat geluk ligt vlak voor je neus.

Het is een erg fijn boek om te lezen. Ik heb hem in een paar dagen tijd uitgelezen. Elke keer las ik ruim twintig pagina’s per keer. Toch vind ik dit een boek wat je op je nachtkastje kan leggen of je op je bureau en elke dag even één punt kan pakken om te lezen en te begrijpen wat er staat. Te bedenken voor jezelf of je dit kan toepassen en wat je ermee kunt. Is het een boek waardoor je veranderd? Het laat je inzichten zien maar als je zelf niks gaat doen ga je zeker niet veranderen. Heb ik nieuwe dingen geleerd? Zeker weten maar natuurlijk zitten er ook heerlijke cliché punten tussen en dat kan ook niet anders want er is al over zo veel dingen geschreven en gesproken.

Zen & de kunst van eenvoudig leven is zeker een aanrader als je van dit soort boeken houd. Ben je geïnteresseerd in dit genre of wil je het leren kennen dan is dit een hele goede instapper omdat het erg begrijpelijk is uitgelegd en veel mooie punten voorbij komen. De teksten zijn niet te lang en het leest heel gemakkelijk en vlot. Het boek van Shunmyo Masuno is voor € 15,99 te koop bij Bol.com (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)

Recensie exemplaar met dank aan Uitgeverij Boekerij