ruimte

Skadi van Paasschen – Yoga geeft ruimte

Ontspannen van de spieren en het bereiken van het bindweefsel door middel van Yoga lijkt mij een goede aanvulling op hardlopen. Het boek Yoga geeft ruimte bevat drie lessen om hart, hoofd en lichaam te kalmeren en te leren over Yin Yoga.

Yoga geeft ruimte van Skadi van Paasschen gaat over een relatief jonge vorm van yoga namelijk Yin Yoga. Deze vorm van Yoga richt zich op het ontspannen van de spieren en het bereiken van het bindweefsel. De poses bij Yin Yoga worden langer vastgehouden dan bij andere soorten van Yoga. Drie tot vijf minuten duurt een pose. Deze lange tijd wordt juist gebruikt voor de poses omdat ons bindweefsel langzaam verlengt.

Yin Yoga leidt tot diepe ontspanning, stimuleert de meridianen en organen en leert ruimte te ervaren in je lichaam. Over meridianen en organen en welke werking deze vorm van yoga daarop heeft wordt in het boek erg goed uitgelegd. Ik vind dit hoofdstuk erg interessant vooral omdat het bij acupunctuur ook aan bod komt en ik daarvan dus al een paar dingen weet. Wist je dat je meridianen op je emoties werken, op de negatieve en de positieve. Natuurlijk kan een hoofdstuk over emoties ook niet ontbreken als dat met de meridianen te maken heeft.

Bij de oefeningen ook volop tips en instructies

Maar voor je in het boek bij deze hoofdstukken aan komt lees je over Skadi. Hoe ze haar hele leven al beweegt, geblesseerd raakte, hierdoor niet meer kon turnen en haar ontdekking met Yoga en uiteindelijk Yin Yoga. Na haar egen verhaal krijg je informatie over wat Yin Yoga is. Yin en Yang, de meridianen, ennegram, ayurveda en dan is het na veel theorie tijd voor de lessen.

In het boek wordt er aandacht besteed aan wat er belangrijk is voor de lessen. Daarna volgt een Hartles, Hoofdles en een Bodyles. Het zijn fijne rustige lessen maar voor mij best uitdagend. Mijn lichaam moet in houdingen die het nog niet kan maar elke keer zal het vast een stukje beter gaan en ik me minder een stijve hark voelen.

Het is een fijn boek moet goede uitleg en de lessen geven rust en ontspanning maar rekken gelijktijdig de spieren. Er is gebruikt gemaakt van mooie fotografie maar sommige mensen zullen het wel te veel tekst vinden en daar kan ik me wel in vinden. Toch vind ik de uitleg en het begin wel interessant om te weten.

Wil je graag meer weten over Yin Yoga? Yoga geeft ruimte kost €12,50 bij bol.com. (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)

Recensie exemplaar met dank aan Uitgeverij Kosmos