voelgericht

Sofie Verstraeten – Voelgericht leven

Voor jezelf zorgen is heel belangrijk. Hoe doe je dat? Hoe doe jij dat? Ik vind het fijn om te wandelen. Lekker ontspannen wandelen door de natuur. Toch kan dit soms niet ontspannen zijn als ik te veel heb dan voelt het niet goed om te wandelen. Juist dan is het toch goed om wel te gaan of iets anders te doen om te ontspannen. Zelfzorg is meer dan wandelen, lekker drinken het is durven luisteren naar je lichaam. Voelgericht leven.

Gehoor hebben voor je gevoel en daar naar handelen is erg belangrijk. Zelfzorg is een zoektocht naar jezelf. In voelgericht leven vind je een verzameling oefeningen, vragen en tips die helpen bij het opstellen van een zelfzorgplan. Zo breng je de focus terug naar jezelf. Wamt alleen door jezelf echt te lezen kennen weet je hoe je optimaal aan zelfzorg kan doen.

voelgericht

Zelfzorg-doeboek

Voelgericht leven van Sofie Verstraeten is een zelfzorg-doeboek. Op de eerste pagina’s krijg je kort mee hoe Sofie begonnen is met zelfzorg. Dat ze leerde dat zelfzorg geen badjes nemen en thee drinken is maar alle gevoelens erkennen en ermee om leren gaan. Dat het gaat om een goede balans en luisteren naar jouw lichaam. Voelgericht leven is een samenvatting van al de notities die Sofie nam tijdens haar zoektocht in zelfhulpboeken en in artikelen.

Aan de hand van vragen, tips en oefeningen zal je met voelgericht leven jezelf beter leren kennen. Hierdoor zal je vanzelf ook aan een betere zelfzorg gaan doen. Zoals Sofie zelf zegt; Het boek is geen wondermiddel en geeft geen kant en klaar antwoorden. Het is een boek met stimulans om tot inzichten te komen en zo jezelf antwoorden te ontdekken.

Voelgericht leven bestaat uit vijf delen
  • Deel 1: Van zelfkennis naar zelfvriend. In dit hoofdstuk maak je kennis met jezelf aan de hand van verschillende vragen en word je klaargestoomd voor de volgende pagina’s.
  • Deel 2 Emotiveren. Aan de hand van verschillende oefeningen en vragen word je jouw gevoelend gewaar en ontdek je jouw noden en helpende activiteiten.
  • Deel 3 M’ntaal. In dit hoofdstuk kan je al jouw inzichten oplijsten, zo krijg je een mooi overzicht.
  • Deel 4 Zelfzorgen. Hier stel je jouw plan op om op een optimale manier aan zelfzorg te doen in jouw dagelijks leven.
  • Deel 5 Reflexie. Om af te sluiten sta je stil bij jouw vooruitgang en veranderingen in je leven.

Voelgericht leven is echt een boek om mee aan de slag te gaan . Vanaf pagina één ga je direct vragen beantwoorden. De eerste vraag is; Waar wil je heen na een lange, stressvolle dag op het werk? Een vraag die voor mij makkelijk te beantwoorden is. Al snel volgen er vragen die ik lastiger vind zoals; Waar ben je trots op in jouw leven? Zulke vragen vind ik lastig om te beantwoorden maar ik ben er toch over na gaan denken en heb antwoord gegeven.

Het is een boek waarvoor je lekker de tijd moet nemen. Deel 2 is het grootste hoofdstuk maar deze is wel onderverdeeld in acht verschillende emoties. Stress, vermoeidheid, neerslachtigheid maar ook gelukkig komen voorbij. Alle bladzijdes ga je iets doen. Is het niet invullen van een vraag dan moet je wel iets gaan doen om met een emotie om te gaan. Het is echt wel uitgebreid en vragen die je normaal zelf niet aan jezelf stelt.

voelgericht

Voelgericht leven is nog lang niet volgeschreven want zoals aan het begin wordt aangegeven: Neem je tijd, geniet ervan! Vul het niet in één keer in. Ik neem mijn tijd voor dit boek en de tijd die ik eraan besteed met mezelf.

Looks en feels

Voelgericht leven heeft een zachte cover, is een fijn groot formaat boek. Geeft voldoende ruimte om te schrijven, de verschillende (sub)hoofdstukken hebben een tabbladkleur aan de zijkant zodat je makkelijk kan zien waar er een nieuw stuk begint of waar je heen moet. Met de leeslint kan je nog makkelijker zien waar je gebleven bent. Het is vrolijk door de kleuren die gebruikt zijn en het is speels. Ik vind het wel fijn dat het niet zo strak en serieus is opgemaakt. De sfeer is losser en fijner.

Wil jij ook voelgerichter leven en aan de slag gaan? Voor € 18,50 is Voelgericht leven van Sofie Verstraeten verkrijgbaar bij bol.com (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)

Recensie exemplaar met dank aan New Book Collective