hardlooprevolutie

Stans van der Poel en Koen de Jong – De hardlooprevolutie

Al een tijd volg ik Sportrusten op facebook en instagram. Een aantal bekenden hebben getraind met de sportrusten methode en zijn er heel tevreden over. Het maakte me nieuwsgierig. Ik volgde een webinar, las info op de website en ging met de eerste tips aan de slag. Pas geleden kreeg ik namens Janneke het boek De hardlooprevolutie toegestuurd.

De hardlooprevolutie; Het boek om te lezen als hardloper, beginnend of gevorderd dat maakt niks uit.

Je loopt hard en je blijft hangen op hetzelfde niveau. Je wil wel beter worden, maar je weet niet precies hoe je dat aan moet pakken met een schema, ademhalingsoefeningen of een hartslagmeter. In dit boek leggen Stans van der Poel en Koen de Jong uit hoe je slim traint en goed herstelt. Het duo is bekend geworden met De Marathonrevolutie – het schema waarbij je maximaal 14 kilometer traint in aanloop naar de marathon.

In dit boek zijn de bestsellers Ik, hardloper en De Marathonrevolutie gebundeld en aangevuld met nieuwe kennis en oefeningen. Het boek is geschreven door Stans van der Poel en Koen de Jong. Stans van der Poel  is voormalig hoofd van een longfunctie-afdeling in een ziekenhuis en een lopende encyclopedie als het gaat om ademhaling en inspanningsfysiologie. Ze begeleidde al duizenden sporters en leidde honderden trainers en behandelaars op. Koen de Jong schreef zes boeken over sport, kou en ademhaling. Van zijn werk zijn meer dan 100.000 exemplaren verkocht en zijn werk is in meerdere landen vertaald.

Tussen 2000 en 2010 zag Stans een groeiende groep lopers die in de eerste plaats lekker wilden lopen, met het liefst af en toe een evenement. Deze groep lopers, die twee of drie keer per week loopt en af en toe een 10 kilometer, halve marathon of hele marathon loopt, maakt het zichzelf vaak onnodig moeilijk.

De onderwerpen die voorbij komen spreken mij zeer aan. Hardlopen als medicijn, trainen wanneer je moe bent, ademhalingsoefeningen, rusthartslag, manieren van trainen.

Ik ben zo iemand die lekker wil lopen en hier en daar een leuk evenement mee wil doen. Het hoofddoel is dan genieten maar een beetje de tijd aanscherpen blijft natuurlijk leuk. Ik blijf een beetje hangen op hetzelfde niveau en wil kijken of dat anders kan. Als ik dit boek mag geloven kan je met de schema’s in het boek, ademhalingsoefeningen en de juiste hartslagzones mooie tijden lopen met minder kilometers. Ademhaling is een centraal en terugkomend onderwerp. Heel interessant om ademhalingsoefeningen te doen en je ademhaling eens bij te houden en kijken wat elke dag iets anders brengt.

De hardlooprevolutie richt zich niet alleen op hardlopen en training. Je herstel is minstens zo belangrijk. Ze zijn ervan overtuigd dat je niet beter wordt tijdens het hardlopen zelf. Je loopt hard, maar je wordt beter tijdens het herstel na het lopen. Deze info is heel duidelijk en begrijpelijk uitgelegd. Ik heb heel wat aantekeningen gemaakt. Aantekeningen om nog eens na te lezen. Punten om toe te passen. De trainingen die je doet met sportrusten staan goed uitgelegd hoe je ze kan gaan doen. Nu weet ik precies wat er bedoelt wordt met vogeltjes kijken en intensieve trainingen.

Voor mij als genieter van langere afstanden is het ook fijn om te lezen dat je best af en toe wat verder mag lopen maar het is niet nodig in de schema’s. Dat is dus iets wat mij best tegenhield om er aan te beginnen want ik kan zo genieten van een onverwachte 15 km gewoon omdat ik daar zin in heb. Het kan en mag dus allemaal. Dat geeft ook vertrouwen om gewoon soms even wat kilometers te maken richting de afstand die ik dan ga lopen.

Ik vind dit boek echt interessant, voor de beginners maar ook zeker voor de gevorderde loper. Als beginner had ik graag dit boek gehad dan had ik misschien mijn eerste vijf halve marathons gemakkelijker gelopen. De belasting voor mijn lichaam is denk ik best zwaar geweest. In het boek vind je schema’s voor beginners, 10 km, de marathon en de halve marathon. Alles is heel begrijpelijk uitgelegd en er staan voorbeelden in van mensen die getraind hebben met deze methode.

Wat ik dan grappig vind is deze tekst; Een halve marathon is zwaarder dan een hele. De uitleg hierbij is duidelijk want je traint vaker dichter bij je omslagpunt. Mijn omslagpunt weet ik helaas niet maar ik ga zeker trainen voor een volgende halve marathon op deze manier en tot die tijd ga ik al aan de slag met de trainingen en oefeningen om te kijken wat het me brengt. Mijn omslagpunt weten zou zeker een toegevoegde waarde zijn maar laten we eerst beginnen met ademhalingsoefeningen, vogeltjes kijken en in zones lopen die ik nu ingesteld heb staan.

Om te zien of er verandering is hou ik mijn training bij en kijk ik na een periode hoe het is gegaan en waar ik dan sta. Ik ben heel benieuwd of ik ga ervaren wat anderen al voor mij deden.

Wil jij ook meer leren over hardlopen, je hartslag en je ademhaling en aan de slag hiermee? Lees de hardlooprevolutie. Het boek is te koop bij bol.com en kost € 22,50 (dit zijn affiliaitelinks – als je een boek via deze link besteld, krijg ik een percentage van de opbrengst)