bloed kruipt

Stuart Neville – Het bloed kruipt

Lise van Uitgeverij A.W. Bruna kwam in mijn twitter timeline voorbij met de tweet; Zal ik er stiekem ook eentje naar mezelf sturen? Echt een boek om vanavond mee onder de wol te kruipen! Eronder de foto van het boek. Ik zocht even op waar het boek over zou gaan en vond dat Lise helemaal gelijk had. Het boek kreeg ik toegestuurd en nu kon ik echt beoordelen of het een boek was om onder de dekens mee te kruipen.

Waar gaat Het bloed kruipt over?

Toen de 12-jarige Ciaran Devine bekende zijn pleegvader vermoord te hebben, ging er een schokgolf door het land. DCI Serena Flanagan, toen een ambitieuze jonge rechercheur, nam Ciarans bekentenis af na dagenlang gewerkt te hebben aan het winnen van zijn vertrouwen. Hij is haar vriendelijkheid nooit vergeten – sterker nog, Flanagan is in de zeven jaar dat hij opgesloten heeft gezeten nooit helemaal uit zijn gedachten geweest.

Reclasseringsambtenaar Paula Cunningham, die nu belast is met de taak Ciaran weer te begeleiden bij zijn terugkeer in de maatschappij, vermoedt dat er meer achter de moordzaak zit dan de politie destijds heeft ontdekt. Ciarans bekentenis heeft zijn broer Thomas gered van een veel zwaardere straf, en Cunningham ziet dat Thomas nog steeds een onnatuurlijk overwicht heeft op zijn jongere broer. Als ze met haar theorie naar DCI Flanagan stapt, begint het web van leugens rond de broers te ontrafelen, met mogelijk fatale gevolgen…

Was het bloed kruipt een boek om onder de dekens mee te kruipen?

Terwijl ik aan het lezen ben in een boek valt Het bloed kruipt door de brievenbus. Na een paar dagen kan ik er niet meer tegen. Ik moet gewoon beginnen in Het bloed kruipt. Het boek sla ik open op vrijdagavond, even een paar bladzijdes lezen. Een paar bladzijdes werden er al gauw meer dan vijftig. De volgende dag weet ik wat ik ga doen. Ik las Het bloed kruipt in één ruk uit. Ik moest mezelf af en toe even verplichten om te stoppen en wat anders te doen. Zaterdagmiddag was het boek uit, een goed teken dus.

Het boek is meeslepend, dit komt doordat alles heel beeldend geschreven is. Gezichtsuitdrukkingen zie ik voor me, Stuart Neville maakt echt werk van zijn personages en daardoor krijgt het verhaal veel meer dan alleen een rode draad die door het verhaal heen loopt. Ik zie het voor me als een film. Wanneer er een huis wordt omschreven kan ik zo het huis zien staan. Een oud huis, de keuken vol met stof maar nog wel met herkenbare spullen aanwezig, de trap naar boven naar de slaapkamers, ik zie het echt voor me. Doordat het boek zo beeldend is kan ik het ook niet wegleggen.

Het verhaal van Het bloed kruipt trekt je ook mee. Wat gaat er gebeuren, hoe gaan de broers leven nu ze beiden vrij zijn en wat zijn de leugens waarmee ze rondlopen. Het verhaal van de broers is niet het enige verhaal er zijn nog een aantal verhaallijnen die ernaast lopen en daardoor Flanagan en Cunningham een gezicht geven.

Wil jij deze herfst een heerlijke psychologisch thriller onder een dekentje lezen? Kies dan zeker voor Het bloed kruipt voor €17,50 bij bol.com. (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)

Recensie exemplaar met dank aan Uitgeverij A.W. Bruna