drift

Studio Drift – Coded Nature

In mijn vlog van deze week kan je zien dat ik vorige week naar het Stedelijk museum ben geweest. Naast videomateriaal heb ik natuurlijk ook foto’s gemaakt van wat ik gezien heb. Het Stedelijk Museum presenteert de eerste museale solotentoonstelling van het succesvolle Nederlandse duo Studio Drift en is tot 26 augustus te zien.

Het Stedelijk museum was ik nog nooit geweest en van de tentoonstelling wist ik niks af tot de ochtend dat ik in de trein zat een YouTube video ontving. Deze video zien was al erg gaaf en daardoor werd ik erg nieuwsgierig naar wat me nog meer te wachten stond.

Het werk van Studio Drift is prachtig om te zien en te bekijken vanuit verschillende hoeken en punten. Je moet er gewoon omheen lopen, dichterbij gaan staan en kijken hoe ze het gemaakt hebben. Je wilt het vanuit elke hoek bekijken en ervaren. Bij sommige is de hoek mooier als je vanuit een andere hoek kijkt dan je binnen komt maar sommige zijn de eerste indruk het mooiste. De werken bewegen zich tussen disciplines als tech art, performance en biodesign. Gordijn en Nauta snijden actuele thema’s aan als duurzaamheid, de betekenis van natuurlijke processen voor onze huidige omgeving en vraagstukken die met de toepassing van augmented reality ontstaan. Hun werk leidt tot bewustwording van een veranderende maatschappij waarin de impact van technologie groot is, zonder hierover een oordeel te vellen. In het werk van Studio Drift staat de relatie natuur-mens-technologie centraal. Hun eerste project, Fragile Future, een inmiddels iconische serie lichtsculpturen met pluizenbollen van paardenbloemen rondom een ledlampje als kern is echt zo gaaf.

Het mooie is dat je in een aparte kamer kan zien hoe dit werk tot stand is gekomen. Het zijn gewoon echte pluizenbollen die gebruikt zijn en met de hand op de ledlampjes zijn gezet. Een werk waar heel veel tijd in gaat zitten maar zo mooi hoe het eindresultaat is.

Een aantal jaar geleden had ik al kennis gemaakt met Studio Drift al was ik me er toen niet bewust van. Ik heb een hele tijd naar hun Shylight werk staan kijken in het Rijksmuseum. Toen ik in het Stedelijk museum liep legde ik direct de link. Op twee plekken in het Stedelijk zijn projecten als Shylight te zien. Bij de trappen en in een zaal. In de zaal zijn we op de grond gaan liggen om het effect echt te ervaren en goed te kunnen genieten van het werk van Studio Drift.

Ben je nog in de gelegenheid om voor 26 augustus naar deze tentoonstelling te gaan dan zou ik het zeker aanraden. Van mij had er nog veel meer mogen staan om te bekijken en observeren.