Stille kracht

Susan Cain – Stille kracht

Ben ik een stille kracht? Ik luister liever dan dat ik praat, behalve als ik je echt ken. Observeren is wat ik op mijn werk veel doe en dan bied ik een luisterend oor, een oplossing of een helpende hand. Ik ben de persoon die je kan uittekenen met een boek. Rustig aan het lezen en dat maakt niet uit waar. Ik ben een Stille kracht.

Toen Susan Cain zelf jong was werd haar vaak gevraagd waarom ze toch zo stil was. Ze deed zich daarom jarenlang voor als extravert. Dat was immers de norm, totdat ze inzag dat haar kracht juist lag in haar scherpe observaties, luisterende oor en rustige karakter. Sindsdien wil Cain ‘stille types’ het gevoel bezorgen dat ze overal zichzelf kunnen zijn – op school en in de samenleving in het algemeen. Eerder schreef ze bestseller Stil en dit boek is een versie voor jongeren en hun ouders.

Hierboven lees je de tekst die op de achterzijde van Stille kracht staat. Met de laatste zin ben ik het niet eens. Ik hoor niet tot de jongeren en al helemaal niet tot de categorie ouders en vind dit boek toch een must read. Na twee hoofdstukken in Stille kracht dacht ik “Dit is het boek dat ik vroeger al had moeten lezen.” Gelukkig kan ik er nu ook nog veel van leren.

Voor Stille kracht echt begint ben ik al flink wat zinnen aan het onderstrepen. Wat ik dan zoals onderstreep? Belangrijke key zinnen of iets om nog een keer te lezen. De onderstaande zin is er een voorbeeld van.

De sleutel tot een aangenaam leven is je eigen voorkeuren kennen.

Stille kracht bestaat uit vier delen. Via verhalen van jongeren gaat Susan Cain in op vragen die veel introverte mensen bezighouden. In deel 1 gaat het over school waar de aandacht gaat naar de schoolkantine, de les, leiders en groepswerkstukken. Aan de hand van voorbeelden leer je veel over mensen, introvert, extravert en ambivert. Dit hoofdstuk kan je zo naast werksituaties neerleggen.

Deel 2 gaat over sociaal doen, vriendschappen, hoe om te gaan met feestjes en druktes en social media. Dit hoofdstuk bevatte heel wat eye openers over vriendschappen, feestjes, hoe je met situaties om kan gaan en meer.

Ga op zoek naar vrienden die je ware ik naar boven halen, je melige kant, je ongeremde kant, je aanstellerige kant, daaraan merk je dat je helemaal “thuis” bent.

Deel 3 gaat over hobby’s, creativiteit, sporten en avonturen aangaan. Dit vond ik het minst interessante hoofdstuk maar snap zeker dat het erin zit. Laat je werk zien. Doe iets wat jij leuk vind en probeer het ook al je daarvoor uit je comfort zone moet.

Deel 4 Thuis is een kort hoofdstuk in vergelijking met de rest maar zeer leerzaam. Het gaat over een herstelhoekje en het gezinsverband. Hoe je met elkaar om kan proberen te gaan, waar je ruimte moet laten en aan de hand van wat voorbeelden spreekt het voor zich. Het hoofdstuk over het herstelhoekje vind ik heel sterk en goed. Hoe er uitgelegd wordt wat een herstelhoekje kan doen en waar het voor is en dat is inderdaad heel belangrijk.

Na elk hoofdstuk is er een korte samenvatting van wat je in het hoofdstuk uitgebreid hebt kunnen lezen. Heel handig als je nog wat na wilt lezen of nog even de kern wilt weten van wat er besproken is.

Stille kracht is een boek om voor iedereen te lezen. Hierdoor leer je andere mensen ook beter kennen, zeker door de voorbeelden die gegeven worden leer je meer over introverte en extraverte mensen. Stille kracht van Susan Cain is voor €9,00 te koop bij Bol.com. (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)

Recensie exemplaar met dank aan Uitgeverij Rainbow