gedroomd

Susanne Koster – Een gedroomd einde

Het laatste deel van De oneindigheidstrilogie is daar. Het deel waar ik op wachtte om het verhaal van Saskia en Jonka af te sluiten. Ik begon met Zwarte lieveling, gevolgd door Achtergelaten en nu volgt Een gedroomd einde.

Een prachtige cover ligt voor me, weer een pareltje, je voelt de verbondenheid eraf stralen. Waar Zwarte lieveling mooi is met duister en roze, Achtergelaten met somber en bruin is dit laatste deel heel licht, verlichtend. De drie delen passen perfect bij elkaar met de mooie cover en elke cover past ook bij zijn boek,

Saskia en Jonka krijgen te horen dat hun moeder op sterven ligt. Meteen eist het verleden een plek voor zichzelf op in het heden. Saskia weet nog hoe haar moeder wegkeek toen ze werd mishandeld door haar stiefvader. En Jonka is niet vergeten hoe ze toestond dat ze naar een tehuis werd gestuurd. Maar het blijft hun moeder … Tegen wil en dank komen er ook warme herinneringen boven. Misschien is er, ondanks alles, toch ruimte voor liefde en vergeving? Of zijn de zaken nog altijd niet zoals ze lijken?

Dat Susanne Koster aangrijpend en treffend kan schrijven dat wist ik al na Lege kamers, Dertien, Zwarte lieveling en Achtergelaten te hebben gelezen. Toch heeft ze me weer verrast met Een gedroomd einde. In dit deel komt kindermishandeling, kanker, de naderende dood, verlies en liefde voorbij. De moeilijke onderwerpen liggen dit keer vlak naast elkaar. Je voelt echt wat het doet met Saskia, Jonka en hun moeder. Sommige stukken zijn echt geschreven dat ik een brok in mijn keel krijg. Voor de meiden is het ook een confrontatie met vroeger. Dat was geen plezierige tijd en dan voel ik die brok in mijn keel als ik het lees. Het verhaal leest weer erg vlot en makkelijk weg. Deze serie geeft een goed beeld hoe trauma een kind beïnvloed. Alle drie de boeken zijn gebaseerd op ware gebeurtenissen en daardoor denk ik dat het allemaal zo echt aanvoelt.

Ik moet nog wat kwijt over het einde van het boek ondanks dat ik niet kan vertellen wat daar gebeurt. Het einde verbaasde me echt. Dit had ik zo niet zien aankomen, ik voelde me bedrogen. Het was weer een fantastisch boek waar ik helemaal meeleefde met Saskia en Jonka en dan zo’n einde krijgen. Toch snap ik het ook weer wel want zo is het voor hun het juiste einde.

Het laatste deel in de oneindigheidstrilogie is Een gedroomd einde. Het boek is voor € 17,95  te koop bij bol.com (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)

Recensie exemplaar met dank aan Uitgeverij Clavis