Suzanne Peters - Exit USA

Suzanne Peters – Exit USA

Vorige week verscheen Van Suzanne Peters het boek Exit USA, van de schrijfster zelf kreeg ik de pdf om zo het boek al te kunnen lezen voor de publicatie. Zulke dingen vind ik toch altijd wel heel speciaal en erg leuk. Ik mocht ook aanwezig zijn bij de boekpresentatie maar helaas was dit voor mij wat ver. Tijdens de presentatie mocht je vragen stellen maar gelukkig was Suzanne bereid om ook via de mail vragen te beantwoorden. Vandaag een speciale post want jullie lezen een klein interview met de schrijfster van het boek Exit USA en mijn recensie.

Exit USA is het tiende boek van Suzanne Peters. In 2009 kwam haar eerst feelgood roman uit en nu alweer de tiende, ze ziet dit zelf als een mijlpaal en dat is terecht tien boeken schrijven is natuurlijk enorm mooi en dit mag gevierd worden.

Suzanne Peters Exit USA

Mini – Interview met Suzanne Peters

Kun je kort iets over jezelf vertellen?
Mijn naam is Suzanne Peters, ik ben 30 jaar en ik woon in Zutphen. Eén van mijn grootste passies is schrijven en ik doe dit dan ook erg veel. Naast het schrijven van boeken, schrijf ik in opdracht voor talloze websites. Verder vind ik het leuk om te koken en houd ik van wandelen.

Je houd zelf van lezen, wat lees je graag?
Ik lees eigenlijk alles wat los en vast zit. Ik vind romantische boeken erg leuk, maar ook young adult, thrillers en fantasy lees ik graag. Geregeld lees ik ook een non-fictie boek.

Heb je aanraders welke boeken je echt gelezen moet hebben?
Ik heb het afgelopen jaar enorm genoten van de boeken van Amanda Prowse en Kristan Higgans. Amanda Prowse schrijft prachtige, realistische boeken over vrouwen en problemen en Kristan Higgans schrijft chicklits.

Exit USA is je tiende boek en dat terwijl in 2009 je eerste feelgoodroman verscheen had je ooit gedacht zeven jaar later tien boeken verder te zijn.
Nee, dit had ik absoluut niet verwacht. Het was in 2009 allemaal nog erg onwerkelijk en nieuw en ik was sowieso nog niet bezig met verdere mijlpalen.

Heeft Exit USA nog een extra betekenis of iets in het verhaal zitten waardoor je tiende boek specialer is.
Ik heb een enorme passie voor de Verenigde Staten. In 2007 ben ik er zelf geweest – ook een groepsrondreis – en ik had er de tijd van mijn leven. Ik wilde al heel lang een boek schrijven dat zich in Amerika afspeelt, maar ik wist nooit een goed verhaal, tot nu. In al mijn boeken heb ik wel altijd al een verwijzing gehad naar Amerika, soms iets heel kleins, bijvoorbeeld iemand die een pizza Hawaii besteld.

Hoe en wanneer bedenk jij je verhaallijn
Ik bedenk de globale verhaallijn al vaak een jaar voordat ik überhaupt ga schrijven. Ik bedenk dan wat er ongeveer moet gebeuren en hoe de personages moeten zijn. De inspiratie haal ik eigenlijk overal vandaan. Soms bedenk ik een ‘wat als..’ vraag, zoals ik deed bij Exit USA: ‘Wat als… je met je ex op vakantie gaat?’

Dit is je tiende boek, welk boek ben je het meest trots op
Oei. Eigenlijk ben ik op ieder boek wel erg trots. Geheime liefde, omdat het mijn eerste roman is. Exit USA, omdat het mijn tiende is. Ook eentje waar ik wel heel trots op ben is Min of meer, een boek over eetstoornissen. Het gaat over een man met anorexia en over een vrouw die te veel eet. Ik denk dat ik hiermee een originele invalshoek heb gekozen. Het boek is vorig jaar ook genomineerd voor het beste romantische boek van het jaar.

Ben je op dit moment aan het schrijven aan een nieuw boek?
Ik schrijf twee romans per jaar, dus ik ben eigenlijk altijd wel bezig met een nieuw boek. Voor mei staat het elfde boek al ingepland: Getekend. Een boek over zelfbeschadiging.

Suzanne Peters Exit USA

Waar Exit USA over gaat
Exit USA gaat over Lana en Pascal, ze zijn al jaren samen en Lana dacht een goede relatie te hebben. Dit dacht ze tot het moment dat ze thuis kwam en Pascal betrapte in hun bed met een andere vrouw. Ze vertrekt, slaapt bij haar beste vriendin maar Lana heeft geen rust ze vraagt zich continu af wat ze moet doen, waar ze moet wonen en wat ze echt wil. Om hier uit te komen en wat rust te vinden gaat ze op advies van anderen op vakantie. Drie weken rondreizen door de Verenigde Staten, met onbekenden op pad en even alles vergeten en nadenken over wat ze zelf wilt. De vakantie loopt bij vertrek al anders want daar staat Pascal die dezelfde reis heeft geboekt en met Lana wil praten.

Hoe vond ik Exit USA
Wanneer ik het boek Exit USA lees heb ik geen fysiek exemplaar in mijn handen, het uiterlijk van het boek oordeel ik dan ook aan de hand van de afbeelding. De golden gate bridge op de voorkant is een toepasselijk beeld omdat deze ook in het verhaal voorkomt. Hoe de Amerikaanse vlag is verwerkt in de titel vind ik mooi gedaan, verder is het erg rustig gehouden.

Het gaat natuurlijk niet om de cover maar de inhoud van Exit USA. Wanneer ik boeken lees gaan mijn gedachten de vrije loop, zo ook bij dit boek. Zal Lana toegeven? Zal er wat ontstaan tussen Lana en Rowan of wordt het toch weer Pascal? Exit USA is een lekker vlot geschreven boek. Het begint gelijk bij dat Pascal vreemd gaat en eigenlijk begint het boek pas echt wanneer de reis naar Amerika begint. Jammer is dat je daardoor niet echt een band krijgt met de personen, niet met Lana en niet met Pascal. Totaal geen voorgeschiedenis of aanloop naar het vreemdgaan, je weet wel meer van Lana zoals waar ze werkt, wat ze daar doet, wie haar beste vriendin is en de band met haar ouders. De personen in het reisgezelschap worden naast een paar oppervlakkige details ook niet verder uitgewerkt. Hier mis je bij de meeste niet veel aan omdat het voornamelijk bijpersonen zijn. De gesprekken tussen de personen zijn zo neergezet alsof je ze zelf ook zou hebben kunnen gevoerd. Het ongemakkelijke begin en de standaard gesprekken, gesprekken over wat je gezien hebt en wat je waar kan doen. Lana en de groep trekken door een deel van Amerika en elke keer wordt er een stukje omschreven over waar ze zijn. Dit door iemand van de groep of door hoe ze erdoorheen lopen en ergens naar kijken. Je krijgt zo wat mee van de omgeving, van wat ze doen maar niet te veel omgeving dat het vervelend wordt. Een leuk en herkenbaar stukje “Hoe vaak had ze deze brug al in films gezien? Nu zou ze er zelf overheen gaan lopen. Hoe bijzonder was dat?” Ik denk dat we dit allemaal wel herkennen met een plek of plaats, voor mij geeft zo’n zin net dat kleine beetje extra, iets persoonlijks, iets herkenbaars.

Exit USA is een fijn boek en had van mij iets langer mogen duren voordat het einde kwam. Het is een echte feelgoodroman maar met een einde dat ik hierbij niet verwacht had. Hoe het eindigt dat moet je zelf lezen. Exit USA is te koop bij Bol.com voor € 18,99

Bewaren