IJskoud

Suzanne Vermeer – IJskoud

De boeken van Suzanne Vermeer zijn een must read voor mij elke zomer en winter. Het liefst wacht ik met de wintereditie tot er sneeuw ligt om echt in de stemming te komen. Helaas het blijft Nederland er is nog geen sneeuw maar we hebben het geluk dat deze Vermeer zich in Rotterdam afspeelt voor een groot gedeelte. Dus IJskoud is ook perfect om IJskoud te gaan lezen met een dekentje op de bank.

In 1993 verdwijnt tijdens nieuwjaarsnacht de zestienjarige Johanna van Vliet op mysterieuze wijze. De politie staat voor een raadsel, het lijkt alsof het meisje in het niets is opgelost. Niemand heeft die bewuste nacht iets gezien en al snel lopen de weinige sporen die er zijn dood.

Vijfentwintig jaar na dato verdiept inspecteur Ben de Groot van het coldcaseteam zich opnieuw in de zaak, in een ultieme poging hem alsnog op te lossen. Maar wanneer hij de familie hierover inlicht, lijken Johanna’s broer en bejaarde vader onaangenaam verrast door deze ontwikkeling. Johanna’s moeder is bijna aan de verdwijning van haar dochter ten onder gegaan, wat voor nut heeft het dan nu om alles weer op te rakelen? Alleen Johanna’s nichtje Olivia – die enkele jaren na de verdwijning is geboren – toont interesse in het mysterie rond haar tante. Zij begint haar eigen onderzoek en volgt een spoor dat uiteindelijk strekt tot in Denemarken en Groenland. Maar hoe meer ze ontdekt, hoe meer haar eigen leven in gevaar komt.

Van de winteredities is dit zeker mijn favoriet. De winter boeken vind ik op een of andere manier altijd wat spannender, mysterieuzer. De zomer boeken van Suzanne Vermeer zijn altijd wat luchtiger voor mijn gevoel door de zomerse sfeer die er hangt in het boek. IJskoud was voor mij een boek die ik niet weg kon leggen. Heel het boek door bleef ik me afvragen of Johanna nog leeft, misschien toch een ander leven heeft opgebouwd of heeft haar broer of vader er meer mee te maken.

Olivia en Ben de Groot spelen een belangrijke rol in het onderzoek. Ze worden ook echt personen en niet alleen de speurders. Ze worden personen door de details die je over ze te weten krijgt. Bij Ben de Groot zijn het de kleine linkjes naar Mevrouw de Groot wat hem echt een persoon maakt. Olivia is echt een eigenwijs en dat merk je door haar keuzes en acties. Het verhaal speelt zich af in drie landen en daarom is het boek opgedeeld in drie delen. Het verhaal begint in Nederland, in Rotterdam, daarna in Denemarken en in Groenland. Van elk land en elke plek krijg je uiterlijke kenmerken mee zodat je echt merkt dat het verhaal zich ergens anders afspeelt.

Voor mij was het Rotterdam gedeelte zo leuk om te lezen. Ik kon me echt voorstellen dat ze aan de kade stonden, in Hotel New York zaten voor mij was het herkenning en dat maakt het inbeelden hoe iets eruit ziet nog makkelijker en levendiger. Het verhaal wordt door de drie delen ook goed opgebouwd. Opgebouwd in verhaal maar ook zeker in spanning. Tot het einde blijft IJskoud spannend!

Fan van de Suzanne Vermeer boeken of benieuwd ernaar dan zou ik deze zeker aanraden. Het boek is te koop bij bol.com voor € 15,99 (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)

Recensie exemplaar met dank aan A.W. Bruna