achterlijke

Sylvia Witteman – Mijn achterlijke kat Lola

Boeken over katten vind ik heerlijk. De herkenning, de belevenissen, het perspectief van de kat, het maakt niet uit als het maar een kat is en geen hond. De titel van Sylvia Witteman haar boek trekt de aandacht al; Mijn achterlijke kat Lola. Waarom is Lola achterlijk? Wat voor verhalen maakt Lola mee?

Wat de achterkant van Mijn achterlijke kat Lola zegt

Katten zijn net vrienden: ze jatten je eten van je bord, ze willen aandacht als je geen zin hebt en vice versa, ze liggen te slapen op een krant waar je al anderhalf uur naar zoekt en ten slotte gaan ze dood, met achterlating van een diep en machteloos verdriet. Kattenliefde, niemand schreef mooiere stukken dan Sylvia Witteman over haar geliefde huisdier(en).

Lezen met een glimlach

Tijdens het lezen van Mijn achterlijke kat Lola heb ik meermaals met een glimlach op mijn gezicht gezeten. Ik ben zelfs in de lach geschoten van herkenning of van situaties die bij ons ook voor zouden kunnen komen. Het lijstje aan de vrienden hoe Lola verzorgd moet worden daar kan je niet anders dan om lachen. Maar het is waar elke kat heeft zijn ritme en we geven er allemaal aan toe. Doe het ook maar want anders kom je niet van die kat af.

Het boek bestaat uit elf delen wat eigenlijk het levensverhaal van Lola verteld door elke keer een stukje uit het leven van de kat te vertellen. Vooraf eerst de voorgeschiedenis van andere katten en andere huisdieren en dan komt Lola. Bijna elke keer zijn het stukjes tekst van vier pagina’s. De stukjes zijn humoristisch en vlot geschreven, ik krijg een heel beeld door een klein stukje tekst. In het boek zitten ook foto’s van Lola maar ik vind het jammer dat deze bij elkaar zitten en niet door het boek heen. Door het boek heen zou ik nog eerder een goed beeld hebben van de kat. Details natuurlijk want het gaat om de teksten en daar heb ik me zeer mee vermaakt. Aan het einde een stukje over de dieren in Artis inclusief wat foto’s. Zelf genoot ik hier minder van dan verhalen over de katten maar het was zeker ook vermakelijk hoe Sylvia Witteman het schrijft.

Ik zou willen dat ik de verhalen van mijn katten zo kon opschrijven. Kattenliefhebber lees dit leuke, vermakelijke, grappige boek over Mijn achterlijke kat Lola van Sylvia Witteman. Voor €9,00 is Mijn achterlijk kat Lola bij bol.com te koop. (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)

Recensie exemplaar met dank aan Uitgeverij Rainbow