not

Time management #2 not to do list

Follow my blog with Bloglovin

We maken enorm veel lijstjes met wat we moeten doen maar toen ik hoorde dat een not to do list een aanrader is dacht ik eerst ja tuurlijk een not to do list. Maar ik kan niet oordelen als ik het niet probeer dus ben ik het natuurlijk gaan proberen en gaan kijken wat er op mijn not to do list moet staan.

Enorm veel lijstjes heb ik gehad met dingen die ik moest doen. Geen van die lijstjes bevatte dingen die ik niet moest doen. Maar juist de bezigheden die ik niet moet doen ga ik doen op momenten dat mijn lijstje nog niet af is van de punten die moeten gebeuren. Wat een aanrader is om te doen is een not to do list maken. Onzinnig nee zeker niet want net zoals je noteert dat je iets moet doen en je gaat het dan juist doen ga je activiteiten die je niet moet doen ook niet doen.

Wat zet ik op mijn not to do list?

Alles wat niks toevoegt komt op de lijst te staan. Het kan leuk zijn maar totaal niet nodig of nuttig en daarom moeten ze op een not to do list

  • Telefoon gebruiken zonder dat het voor werk is, nutteloos scrollen door twitter en instagram.
  • TV kijken om het tv kijken. Niet bewust kijken maar zomaar wat aanzetten.
  • Naar een pagina staren zonder te lezen.
  • Een recensie schrijven wanneer het niet lukt.

Dit zijn een paar punten die op mijn not to do list staan. Ik zal ze voor de duidelijkheid toelichten waarom ze erop staan.

Telefoon gebruiken zonder dat het voor werk is, nutteloos scrollen door twitter en instagram. Van de x aantal uur dat ik wakker ben gebruik ik te veel mijn telefoon. Instagram check ik op nieuwe posts of stories en Facebook op nieuwe berichten, Twitter op interessante nieuwtjes en dan check ik ook nog eens whatsapp en mijn email op nieuwe berichten. Het kan zijn dat dit één keer per uur gebeurt maar ook vier keer. Nuttig? Nee absoluut niet want je bent er toch vaak minimaal 5 minuten mee bezig. Reken maar uit hoe veel tijd ik dan “kwijt” ben.

TV kijken om het tv kijken. Niet bewust kijken maar zomaar wat aanzetten. Tv kijken doe ik heel weinig, mij kan je vaker in een boek vinden dan voor de tv. Soms zet ik wat aan en kijk ik uren tv. Vind ik het intressant of leuk? Soms totaal niet het staat gewoon aan, aan als achtergrond maar ik kijk er meer naar dan dat ik het als achtergrond geluid gebruik.

Naar een pagina staren zonder te lezen. Dit is iets wat ik heel goed kan. Ik kan een boek openslaan en helemaal niet lezen wat er staat. Dan staar ik maar wat naar mijn pagina en dat kan zo een half uur duren en er is geen letter gelezen. Enorm nutteloos.

Een recensie schrijven wanneer het niet lukt. Dit is eigenlijk net zo’n punt als hierboven want dan staar ik naar mijn laptop er komt geen goede zin uit, ik lees het zes keer over en doe twee uur over een recensie van 45 minuten normaal.

De oplossingen voor deze punten zijn er zeker

Voor alle vier is er een oplossing. Sommige werken al, anderen wordt nog aan gewerkt.

Telefoon: zo veel mogelijk geluids en signaal meldingen uit. Wanneer er continu meldingen zijn komt er steeds een prikkel. Ik wil weten wat het is, wie en of het belangrijk is. Vaak is het alleen niet belangrijk maar ben ik wel weer afgeleid. Groepsapps staan op één na altijd bij mij uit. Door een vriend van me heb ik geleerd dat je whatsapp kan lezen zonder daadwerkelijk te openen. Op deze manier blijft alles op ongelezen en wordt je er later aan herinnert het te lezen. Dit is een whatsapp meldingen venster en hierin kome alle gestuurde berichten te staan. Zo kan ik direct filteren wat belangrijk is om wel te bekijken en te beantwoorden. Wat ik wil is meer vaste tijden om mijn telefoon te checken en na 23:00 geen telefoon meer. Dat zijn zeker nog twee punten om aan te werken.

TV kijken om het tv kijken kan ik veranderen door te gaan kijken wat ik echt leuk vind. Dus Greys anatomy in plaats van een film die ik toch niet echt ga kijken. Bewust voor een film gaan zitten om te kijken en vlogs kijken die ik echt leuk vind. Daarnaast kan ik beter af en toe ook wat aanzetten waar ik ook wat van leer, dus iets over fotografie, voor mijn blog of iets heel anders. Als laatste de tv uitzetten wanneer er belangrijkere dingen te doen zijn en het alleen maar stoort of afleid van waar ik mee bezig ben.

Naar een pagina staren zonder te lezen gebeurt wanneer ik wil/moet lezen maar het niet lukt, het is niet de oplossing om te blijven staren maar gewoon even wat anders doen, wat actiefs of wat in huis en erna een nieuwe poging wagen en dan lukt het vaak wel.

Bij recensies schrijven gebeurt dit ook vaak dan staar ik naar mijn scherm en komt er geen letter uit mijn vingers. Ik weet vaak niet onder woorden te brengen wat ik wil vertellen, hoe een boek voelde terwijl ik het boek las. De ene recensie staat er in 10 tot 20 minuten, een andere die ik een uur over maar wanneer het niet lukt kan het echt wel twee uur duren en dat is veel te lang. Beter stop ik dan en doe ik het later en vaak schrijf ik dan wel in één keer een goede recensie.

Het is een kort voorbeeld van een not to do list er zou nog veel meer op kunnen maar deze vier zijn voor mij de hoofdpunten. Mijn grootste belemmering en het hoogst op mijn not to do list is mijn telefoon. Laatst in de sauna miste ik heel mijn telefoon niet het was een verademing geen meldingen en niks kunnen bijhouden. Dus ik kan het wel en vind het nog fijn ook, nu gewoon uit mezelf vaker hem laten liggen.

Een not to do list gaat niet alleen over zaken zoals ik hierboven beschrijf. Het kan ook om persoonlijke dingen gaan, gevoelens, emoties, houdingen. Hoe wil je overkomen op anderen, het beeld dat anderen van je hebben, het beeld dat je wilt dat anderen van je hebben. Als er iets is dat veel energie slurpt, dan is het wel het denken wat anderen denken en zorgen maken daarover.

Dus op een not to do list kan zomaar staan; Alles perfect doen, aardig moeten zijn, elke bericht onmiddellijk beantwoorden, irritatie of boosheid inslikken, en ga zo maar door. Punten die voor jezelf dingen makkelijker maken bij bepaalde personen.

Wat staat er op jouw not to do list?
Heb je tips deel ze hieronder

Follow my blog with Bloglovin