noemen

Tine Bergen – Zullen we het liefde noemen

Psychologische thrillers zijn vaak zo lekker om te lezen omdat ze onder je huid gaan zitten. Ze trekken je mee in het verhaal, laten je huiveren, zetten je op een dwaalspoor. De tekst achterop Zullen we het liefde noemen sprak me direct aan. Was dit tijdens het lezen ook zo?

Esther houdt van haar man Stef en van haar kinderen, uiteraard. Ze houdt van haar vader, al zou ze dat soms liever niet willen. Want houdt haar vader wel van haar? En hoeveel houdt Esther van die andere man, Jack?
Wanneer haar achtjarige zoon Linus de overbuurman doodrijdt, wijst alles eerst op een ongeluk. Dat gelooft Esther toch. Maar is dat wel zo? Want die overbuurman is ook wel de leerkracht die Linus vorig schooljaar het leven heel erg zuur maakte. De inspecteur die op de zaak wordt gezet doet zijn werk grondig, dus rest Esther geen andere keuze dan dit zelf ook te doen. Al moet ze daarvoor haar eigen leven wel heel scherp onder de loep nemen.

Van hoeveel mensen kun je tegelijkertijd houden?
En hoeveel doe je voor de mensen die je graag ziet?

Een boek van maar 264 pagina’s en toch heb ik er best lang over gedaan. Het verhaal trok mijn interesse maar de manier waarop er van heden naar verleden werd gegaan vond ik erg verwarrend. Er werd niet naar één tijdzone teruggeblikt maar meerdere. Toch wist het verhaal mijn aandacht te houden doordat ik wilde weten wat er nu precies gebeurt was. Des te dichter bij het einde hoe prettiger Zullen we het liefde noemen las. De ontknoping was echt wel goed en zeker de laatste stukken ernaartoe.

Het verhaal van Esther en haar vader vond ik overbodig. Dit zorgde voor mij dat het verhaal moeizaam op gang kwam. Dit stuk zou ik niet gemist hebben als het er niet in zat. Dit verhaal gaf te veel terugblikken naar vroeger wat niet bij het hoofdverhaal paste. Toch weet Tine Bergen soms deze stukken te mengen door Esther inzichten te geven door de terugblikken.

Een echte psychologische thriller was het zeker die je laat doorlezen tot de laatste bladzijde want je wilt gewoon alles weten. Zullen we het liefde noemen is voor € 19,95 te koop bij bol.com. (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)

Recensie exemplaar met dank aan Uitgeverij Vrijdag