Tinka

Tinka Floor – Nasleep

Begin januari kreeg ik een e-mail van Tinka Floor. Tinka vertelde me over haar boek Nasleep en vroeg of ik het wilde lezen. Ik volgde de link naar bol.com waar de eerste 39 bladzijdes als inkijkexemplaar staan. Eerst even lezen en dan antwoorden naar Tinka. Mijn interesse was gewekt, ik hou wel van verhalen die zich afspelen in een andere tijd en dan echt lang geleden.

Iedereen heeft een geschiedenis.

Iedereen heeft een geschiedenis. Een verhaal wat een ander niet weet of wat iedereen weet maar niemand over praat. De vijftienjarige Floris gaat op zoek naar zijn geschiedenis. Hij gaat op zoek naar zijn verbannen, gewelddadige vader Alexander. Alexander was opzichter, rentmeester en legerleider en is acht jaar geleden door jonkvrouw Jorinde van landgoed Markenrode verbannen.

Floris laat achter zijn moeder Marthe en twee kleine zusjes. Zijn moeder is jarenlang door Alexander misbruikt en moet door hem haar dochter en beste vrienden missen. Marthe leeft met haar misbruik en het herstel daarvan, als je daar al van kan herstellen.

Tinka

In Nasleep komen heel veel personages voorbij. Ze hebben allemaal hun eigen verhaal. Hun eigen zoektocht maar wat je leert van een zoektocht is dat het niet gaat om wat je zoekt maar wat je leert onderweg ernaartoe. Dat is wat er gebeurt in Nasleep. Het zijn soms wel iets te veel personages maar mocht je door de vele namen het even kwijt zijn dan ga je naar de laatste bladzijde en dan kan je zien wie het is want alle personages staan genoteerd. Net als een landkaart en stambomen van families.

Het is een verhaal wat zich afspeelt in de middeleeuwen maar de gebeurtenissen zijn van alle tijd. Liefde, oorlog, misbruik, pijn, familie, relaties, trauma, vertrouwen, alles komt voorbij. De setting is anders maar het zijn gebeurtenissen die altijd plaatsvinden en daardoor vind je herkenning in de gebeurtenissen. Het was wel heel vol, vol met mensen maar ook informatie over allerlei gebeurtenissen en gedachtes. Hierdoor had ik zeker in het begin wat moeite want toen was er heel veel nieuwe informatie. Hoe verder ik kwam hoe lekkerder het las. Ik kon goed voorstellen hoe Markenrode eruitzag en ook hoe de zusjes eruitzagen van Floris. Hoe Marthe het haar knipte van haar dochter en hoe hun huisje eruit zag.

Hou je van een verhaal in de middeleeuwen met veel gebeurtenissen en waar je verbaasd wordt door sommige gebeurtenissen dan is Nasleep een aanrader om  te lezen. Het boek is te koop voor € 23,90 te koop bij bol.com (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)

Recensie exemplaar met dank aan Tinka Floor