Torquemada

Torquemada – Kaïns Kaakbot

Kaïns Kaakbot door Torquemada is geen gewoon boek. Het is een waar puzzelboek. Als waarschuwing krijg je mee; deze puzzel is extreem moeilijk en niet voor de lafhartige lezer. Zes moorden, honderd pagina’s, miljoenen mogelijke combinaties… slechts één volgorde is de juiste en zal de correcte oplossing van het moordmysterie onthullen. Ga jij de uitdaging aan? Heel fijn om te weten dat het niet voor de lafhartige lezer is en gelijk begin ik te twijfelen om er wel of niet aan te gaan beginnen. 

Laten we bij het begin beginnen. De 100 pagina’s in dit boek moeten allemaal langs de perforatielijn losgescheurd worden. Dan krijg je een hele stapel losse bladzijdes in je handen. Lezen maar. Waar kan ik een begin ontwaren. De persoon heeft het hier over gisteren en dan ga ik naar steekwoorden zoeken op de pagina’s of ik de gisteren kan vinden die bij deze pagina hoort.

Torquemada

In 1934 schreef Edward Powys Mathers, de cryptische kruiswoordbedenker van The Observer, onder zijn pseudoniem Torquemada een ongewone roman. Het was niet zomaar een verhaal, het is de moeilijkste literaire puzzel ooit geschreven. De pagina’s van de roman zijn in een lukrake volgorde in het boek geplaatst, maar het is mogelijk – door logica en intelligent lezen – de juiste volgorde te achterhalen en zo zes slachtoffers en hun respectievelijke moordenaars te ontmaskeren. Slechts drie puzzelaars ooit hebben het geheim opgelost. Heb jij het in je om je bij hun gelederen te voegen?

Tijdens het lezen van de pagina’s ga ik naar mijn idee belangrijke woorden of zinnen onderstrepen. Dit zijn voor mij de keyzinnen van de pagina die ik aan het lezen ben. Op deze manier hoop ik niet alle honderd bladzijdes keer op keer te moeten lezen. Deze keyzinnen brengen mij hopelijk snel naar een pagina die ik ervoor of erachter kan leggen.

Ga ik deze puzzel oplossen

Voor mij is wel duidelijk dat dit niet een boek is die je even in een middag op volgorde legt. Misschien leg ik hem wel nooit op volgorde. Op het moment van schrijven ligt hij nog niet op volgorde. Het lijkt me echt leuk om dit op te gaan lossen. Wel moet ik er echt de tijd voor nemen want het werkt zeker frustratie op als je na veel bladzijdes nog steeds niks nieuws hebt bedacht wat bij elkaar past. Het boek is ook al een hele tijd geleden geschreven en dat merk je zeker aan de schrijfstijl en dat kan wel even wennen zijn. Echt ouderwets maar daarom ook echt wel passend bij een puzzel, echt een mysterie.

Dit boek is een leuke om cadeau te doen aan een echte puzzelaar die van lezen houd en een uitdaging. Kains kaakbot door Torquemada is te koop voor € 14,99 bij bol.com (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)

Recensie exemplaar met dank aan Uitgeverij Mus