Verslaafd aan cola

Verslaafd aan cola

Vandaag heel wat anders dan jullie gewent zijn op mijn blog. Het past wel bij mijn blog want het gaat over mij en Take time to do what makes your soul happy ♥. De quote die boven aan mijn blog staat is wel echt een quote waar ik naar wil leven, natuurlijk kan dat niet altijd maar ik kan het wel proberen. De meesten die mij kennen weten dat ik alleen maar Coca Cola drink, ze halen het zelfs speciaal in huis voor me. Verslaafd aan cola zo kan je het ook wel noemen. Ik krijg zelfs Cola gerelateerde cadeaus. Zelfs klanten op mijn werk kennen me niet anders dan met een fles op mijn bureau. Sommigen zullen het zelfs nog kunnen herinneren die rij met cola flesjes in mijn koelkast of de hele lading six packs op gestapeld in huis. Zelfs in mijn auto standaard een 4 of 6 pack cola van 1.5 liter. Daar is verandering in gekomen en wel heel erg veel verandering.

Laat ik bij het begin beginnen
Zolang ik me kan herinneren drink ik cola. Naast cola dronk ik ook nog wel eens sinas, appelsap, aardbeienlimonade en melk maar veel meer ging er niet in. Ik ben zo’n zeikerd die maar weinig drinken lust, te zoet, te smerig, niet lekker. Het was al een heel wonder dat ik melk dronk vroeger want echt lekker vond ik het niet. Het kwam dan ook niet als een straf dat ik op 19 jarige leeftijd geen melk meer mocht drinken vanwege allergische reacties. Het kwam voor mij als een halleluja momentje. Daarom vond ik het vies, ik kon er gewoon niet tegen mijn lichaam wist dit al jaren alleen ik nog niet. Mijn ochtend melk werd vervangen door appelsap.

Drink je dan geen thee in de ochtend hoor ik je denken. Nee, ik drink geen thee. Ik hou niet van warme dranken en afgekoeld vind ik het ook echt niet lekker. Geloof me ik heb het zat geprobeerd. Het is zelfs toen ik klein was door anderen (niet mijn ouders) geprobeerd me thee te laten drinken maar zonder succes.

Eerder heb ik een tijd geen cola gedronken omdat dit mij door een diëtist werd opgedrongen vanwege mijn darmen. Ik wilde het niet maar deed het toch. Omdat ik het nooit zelf gewild heb bleef de drang naar cola aanwezig en na een lange tijd nam ik mijn eerste glas cola weer. Volgens mij vond ik dat eerste glas zelfs niet eens lekker maar erna was ik niet meer te stoppen. En mijn lichaam nou die had er totaal geen moeite mee, ik had een stomme diëtist met maar rare gedachtes (er waren wel meer rare dingen die moesten niet alleen geen cola).

Ik hoor je ook denken mocht je dit dan van je ouders? Ja, waarom niet. Mijn ouders zijn altijd heel makkelijk geweest in wat we allemaal mochten. Want weet je wat, doordat we gewoon (voor mijn gevoel) veel mochten ging ik ook niet ergens om zeuren of bij anderen juist veel ervan eten of drinken. Ik kan me niet herinneren dat ik in de supermarkt heb staan zeuren om iets en heb mijn ouders hier ook nooit over gehoord. (Heb dit nog even gecheckt bij ze en inderdaad deed ik dit niet) Dit heb ik bij anderen wel vaak gezien en dat is niet netjes. Daarnaast had ik een heel goed voorbeeld die Coca Cola dronk; Oma. Oma dronk ook niet veel anders dan Cola, ja koffie en een borrel maar meer kan ik me niet herinneren. Op haar begrafenis kwam er speciaal iemand mij en mijn neef Cola brengen en op het graf heb ik een cola flesje geplaatst met de naam van mijn oma erop. Bij mijn oma mocht ik heel de dag door Cola, zelfs bij het eten. En natuurlijk even in het café een Cola drinken bij mijn oom aan de overkant. Als klein meisje vond ik dat fantastisch en dat is natuurlijk logisch.

Verslaafd aan cola

Op eigen benen werd het nog meer cola
En dan ga je op jezelf wonen. In het begin dronk ik nog heel netjes appelsap in de ochtend en bij de lunch ook maar ja dit verslapte. Geen mama die het voor me neerzette of die zei dat ik geen Cola moest drinken bij mijn eten. Cola dronk ik van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat. Ik stond op met cola en ging ermee naar bed. Zelfs mijn pyjama’s zijn van Coca Cola. Op een gegeven moment heeft mijn vriend de flessen per week geteld omdat het zo snel ging. Ik wist hier niks van en hoorde van hem dat hij gestopt is met tellen bij 18 1.5 liter Coca Cola regular flessen in de week. Dit is gelukkig al meer dan een jaar geleden. In de zomer besloot ik al om op mijn werk alleen nog maar water te drinken. Als ik geen cola bij me heb kan ik het ook niet drinken. Heel simpel wat ik niet heb kan ik niet gebruiken en zo werkt het echt maar dat is ook het nog niet helemaal eens zijn met een besluit die wel beter voor me is. Dat was stap 1.

Ik keek ook naar ander drinken, weer appelsap drinken of sinas. Dat was geen optie want ik schrok hoeveel suiker daar in zit, in sinas zelfs veel meer dan in Cola. Ik wilde niet alleen af van de cafeïne maar ook de grote hoeveelheid suiker inname. Het water drinken op mijn werk ging super goed tot ik vakantie kreeg. Natuurlijk verslapte ik toen ik in december vakantie had want ja thuis stond cola voor het grijpen en het was nooit op, in de weekenden dronk ik ook altijd cola en trok ik het werkplan niet door dus in de vakantie ook niet. Langzaam pakte ik het na de vakantie weer op om op mijn werk alleen maar water te drinken.

Verslaafd aan cola

De dag dat ik besloot te stoppen met Cola drinken
Zaterdag 30 januari was ik lekker bezig ik rommelde wat in huis en dronk al heel de dag water. Ik had me voorgenomen thuis wat vaker water te drinken en dat ging me goed af. Door een telefoontje was ik even van slag en niet bij mijn goede voornemen dus pakte ik een fles cola en schonk ik cola in mijn glas. Even later pakte ik de fles weer en ik schrok dat hij leeg was. Hoe kan die 1.5 liter fles cola nu al leeg zijn. Ik stond versteld wat er in een korte tijd was gebeurt, hoeveel cola ik binnen no-time opgedronken had. Dit is niet wat ik wil. Het moment dat ik besefte ik ben  verslaafd aan cola. Dit is een verslaving, niet gewoon wat drinken nee de suiker en de cafeïne nodig hebben om me beter te voelen. Dat besef was de druppel. Die dag dronk ik geen glas cola meer.

Zondagochtend nam ik het echte besluit en begon mijn dag anders als anders, geen cola met een boterham met vlokken. Nee een flesje water en een boterham met vlokken. Na dit ontbijt stap ik naar buiten en ga ik hardlopen. Normaal kom ik thuis en neem ik een heerlijk glas cola om de dorst te lessen. Zo’n eerste slok kan dan … ja hoe moet ik dat omschrijven. Ik voel het nu nog als ik eraan denk, heerlijk gewoon. Nee die slok cola neem ik niet er staat nu een flesje water, wat ik gelukkig al neer heb gezet zodat ik gelijk water kan nemen en niet de fles cola kan pakken. Ondertussen komt mijn vriend beneden en ik vertel hem dat ik stop met cola drinken voor 14 dagen. 14 dagen wat lijkt dat veel, maar het is een begin en je hebt 14 dagen zeker nodig om af te kicken van de cafeïne. Stap 2 is gezet. Verteld aan iemand en gestopt met het drinken van cola.

Hoe de eerste week verliep
De eerste dagen waren heel vreemd, gelukkig was het een werkweek dus was het overdag gemakkelijk wat betreft de cola behoefte dacht ik. Dit had ik dus fout. Normaal stond ik op met een glas cola dus de eerste suikers en cafeïne zaten zo rond zeven uur al in mijn lichaam. Dat eerste glas bleek ik dus flink te missen. Bij thuiskomst neem ik altijd eerst een glas cola en dan ga ik lekker zitten of sporten. Niet meer, het flesje water werd weer gevuld. Gelukkig wil ik dit zelf en doe ik het mezelf aan dus is het gemakkelijker naar de kraan lopen dan wanneer ik het niet zelf wil. Natuurlijk is de drang en behoefte aan cola er maar ik ben sterker. Die eerste week vertel ik het maar een paar mensen.

Verslaafd aan cola

Is de behoefte en drang het enige?
Nee zeker niet geloof mij maar die behoefte en drang is niks vergelijking bij de hoofdpijn die ik opeens had. De eerste dag heb ik wel een paar keer flinke hoofdpijn gehad en helemaal weg ging het niet. In de avond in bed rusteloos maar wel enorm moe zijn, heel tegenstrijdig. Ik wilde zo min mogelijk aspirines innemen en gewoon handelen met de hoofdpijn maar niet altijd was dit te doen. De hoofdpijn kwam ook niet langzaam opzetten nee hij was er gewoon gelijk en heftig aanwezig of zo zeurderig op de achtergrond.

De verleiding en dat al op dag drie
De derde dag dat ik geen Cola dronk en de verleiding kwam al hoor. Dingen die normaal niet opvallen vallen nu wel op. Je kent al die mooie reclames van Coca Cola toch wel nou die leken nu meer dan ooit voorbij te komen niet alleen op tv maar Facebook, Twitter en Instagram konden er ook wat van. De verleiding werd groter toen we uit eten gingen. Ik bestel altijd cola en nu voor het eerst in mijn leven bestelde ik water. Dan krijg je de vraag Rood of Blauw? Geen idee natuurlijk, gelukkig wist Tijn dat ik blauw wilde dus daar zat ik dan met een hamburger en een glas water. Rondom mij heen word menig glas cola ingeschonken. Ik zie het bruisen en de glazen gaan langs mij heen, voor mij geen cola.

Werd het de tweede week makkelijker?
De tweede week begon ik heel optimistisch want ik voelde me wel erg lekker en had de zaterdag al overleefd zonder cola en zelfs heel de week. Ik ben niet meer gaan snoepen, heel bewust een appel en een banaan heel de week meegenomen naar mijn werk voor de 11 uur en 4 uur dip. Maar zondag zo tegen het einde van de middag aan kwam ik als een junkie beneden. Wat had ik een hoofdpijn, het was zo niet fijn. Het geplande eten voor die avond werd geschrapt en er werd een loempia met patat gehaald terwijl ik op de bank hing. Ik hing echt tegen de leuning aan. Die nacht droomde ik dat ik cola dronk en heel gemeen door mijn vriend aan mij gegeven met een smile op zijn gezicht. De rest van de week bleven de hoofdpijnen komen en gaan maar ik merkte dat het minder werd. Vrijdagochtend stond ik zelfs heel energiek naast mijn bed en ik bruiste van de energie tot een uurtje of drie.

De 14 dagen zijn om en nu?
Op de regen en sneeuwachtige zondag van februari was ik 14 dagen verder. In huis drie volle flessen cola. De dop die blijft dicht mijn fles wordt weer gevuld met water en ik drink het op. In de supermarkt vond ik niks wat me lekker lijkt en waar minder suiker in zit dan in een glas cola. Als ik neem wat ik dan lekker vindt zou ik sinas nemen maar hallo nog meer suiker. Ik zoek nog wel even verder naar een alternatief die fles cola die blijft nog even dicht, ik besluit voor mezelf om deze maand af te maken minimaal want hoofdpijn vrij ben ik nog niet dus lijkt het me beter om verder te gaan.

De zwaarste dag
Dag 18 is voor mij denk ik wel de zwaarste dag geweest. Dit kwam vooral omdat ik met enorme hoofdpijn al opstond. Een hoofdpijn die vooral achter mijn ogen was, zwaar irritant. Het liefst wilde ik mijn bed weer in kruipen maar ik ging gewoon werken, ik blijf niet zomaar in mijn bed liggen. Zelfs mijn werkgever vroeg of ik niet naar huis moest, ik wilde mijn collega niet alleen laten en zelf bezig blijven. Het werken ging langzaam maar ik deed wat en langzaam ging ik me wat beter voelen. Het nadeel was dat ik gesloopt was door de hoofdpijn. Deze dag was zwaar maar ook fijn. De steun die ik kreeg via Twitter maar ook via de telefoon. Zélia belde mij en voordat we over andere dingen gingen kletsen wilde ze eerst even zeggen hoe trots ze op me was dat ik al 18 dagen zo goed bezig ben. Op de achtergrond haar vriend die ook even zijn trotse woordje wilde uiten. Zulke kleine dingen, een paar woordjes maar zelfs de volgende dag zaten die nog steeds in mijn hoofd.

Verslaafd aan cola

We zitten vandaag als deze post online komt op 40 dagen
40 dagen heb ik geen cola gedronken. Zelfs geen klein slokje heb ik meer gedronken. De drie flessen die in huis staan zitten al dicht sinds ze gekocht zijn. Ik ga wel kijken tot wanneer ze houdbaar zijn het blijft toch zonde om weg te gooien. Maar laat ik eens een paar vragen beantwoorden.

Wat heeft het met mijn lichaam gedaan?
Van binnen kan ik niet kijken. Ik weet niet wat het heeft gedaan vanbinnen maar wat ik wel weet is wat ik voel. Er zijn geen kilo’s afgevlogen wel ongeveer vier kilo (ligt eraan op welke weegschaal ik sta) maar meer ook niet. Niet dat ik het voor de kilo’s deed, ja ik zat wat minder lekker in mijn vel maar veel ervoor laten wilde ik niet. Ik wist dat ik minder trainde en dat zou wel weer goed komen. Voor mij voelt het veel meer dan die paar kilo, ik zit lekkerder in mijn velletje en dat is zo fijn. Ik voel ook dat ik meer energie heb. Meer energie als ik opsta en meer energie verdeeld over de dag, geen berg suiker meer nodig om me de power te geven. Geen dropjes, snoepjes meer nodig om even die drang te stillen. Zelfs de zakken chips blijven in de winkel. En ik ben een chippies junkie want ik kon zo drie zakken in de week leeg eten. Maar ik heb er geen behoefte meer aan, het lijkt ook minder lekker zonder cola.

Wil ik nu nooit meer cola drinken?
Dat niet althans als ik het nog lekker vind want het kan makkelijk dat ik het nu niet lekker meer vind, het is eerder gebeurt. Ik wil cola gewoon lekker na een week werken op een vrijdag kunnen drinken en dat is het. Een blikje voor het lekker en meer niet. Bij een etentje ook één glas en de rest water. Wanneer ik dit ga doen? Ik heb nog geen idee de drie flessen cola staan al 40 dagen me vreemd aan te kijken en dat mogen ze nog een tijdje doen.

Was het makkelijker of moeilijker dan ik had gedacht?
Geen cola drinken is me echt makkelijk af gegaan. De hoofdpijnen waren zeker niet fijn maar er zijn ergere dingen. Ik had het zwaarder verwacht om eerlijk te zijn. De verleiding is nooit te groot geweest, misschien scheelt het ook dat ik volledig achter mijn eigen keuze sta. Dat ik het zelf zo graag wil is denk ik wel het grootste en belangrijkste punt waardoor ik het vol heb weten te houden. Niemand heeft mij gezegd dat ik het moet doen, ik maakte zelf deze keuze. Om de druk zo laag mogelijk te houden heb ik het in de eerste week tegen zo min mogelijk mensen gezegd en langzaam aan vertelde ik het aan meer mensen. De steun die ik kreeg en het respect was zo fijn. Ook de tips die ik kreeg heb ik geprobeerd. Alleen water drinken kan zo saai worden maar in veel drinken zit suiker en dat wilde ik niet. De tips die binnen kwamen liepen uit een van water met frambozen, komkommer tot citroen. De komkommer in mijn water is een topper, de citroen totaal niet. Ik heb geen spijt dat ik gestopt ben met Cola drinken, ik heb eerder spijt dat ik er niet eerder mee begonnen ben want het voelt heerlijk om me energieker te voelen. Ben ik nog verslaafd aan cola? Nee, ik kan zeggen ik ben niet meer verslaafd ben aan cola.

Hoeveel cola drink jij?

Bewaren