Schiferli

Victor Schiferli – Een vader als geen ander kind ooit had

Een vader als geen ander kind ooit had is samengesteld door Victor Schiferli. Victor Schiferli verzamelde voor de bloemlezing Een vader als geen ander kind ooit had de meest rake, ontroerende en herkenbare gedichten. Een breed scala aan dichters komt voorbij zoals Willem Wilmink, Jan kuijper en Ingmar Heytze.

Ik wás uw vader, ja, vol mededoogen / Een vader, als geen ander kind ooit had, schreef Willem Kloos in zijn Verzen uit 1894. Vaders, wat zouden we zonder ze moeten? Ze zijn er voor uren plezier, voor praktische hulp, voor wijze levenslessen, of juist als voorbeeld van hoe je later níet wil worden. De band met hun vader heeft menig dichter geïnspireerd tot het schrijven van misschien wel hun beste werk.

Schiferli

Ik las de door Victor Schiferli verzamelde werken. Hier en daar vond ik er een mooi gedicht tussen zitten maar helaas voor mij weinig herkenning. In mijn ogen zijn het wat ouderwetse teksten. Dit kan natuurlijk heel mooi zijn want eerlijk er staan prachtige teksten tussen. Over vaders en de opvoeding, de lessen die er werden meegegeven, de herkenning in hun vaders, het is heel uiteenlopend. Over vaders kan je natuurlijk veel vertellen en het kan hel uiteenlopend en dat kom je zeker tegen tijdens deze bloemlezing.

Bloemlezing

Poëzie is lastig te beoordelen en te vertellen wat je ervan vind vooral als het een bloemlezing is. Er is niet één iemand die alle woorden heeft geschreven, het is een combinatie van vele schrijvers. Een bloemlezing had ik niet eerder gelezen, misschien heel vroeger maar dan praten we over denk ik wel 20 jaar geleden. Persoonlijk hou ik meer van een bundel van één persoon. Wanneer een persoon dan nieuw voor me is kom ik daar in door de teksten te lezen en soms nog wel een keer. De stijl, het gevoel, alles komt dan voor mij beter naar voren.

Houd jij van bloemlezingen en ben je benieuwd naar de verzameling die Victor Schiferli heeft gemaakt over vaders? Het boek is te koop voor € 15,00 bij bol.com (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)

Recensie exemplaar met dank aan Uitgeverij Rainbow