vrijheid

Vrijheid vieren in het Kralingse Bos

Vrijheid is voor iedereen wat anders. Het gevoel van vrijheid dat kan ik voelen op heel veel plekken maar er is een plek waar ik me echt helemaal vrij voel. Het is in Rotterdam op de loopbrug over het water. Niks anders horen dan water, vogels, eenden en de wind. Staan en genieten. Wat ik daar altijd moet doen is mijn armen wijd en eroverheen lopen, wandelen er staan en het te voelen.

Vrijheid, voor ons heel vanzelfsprekend voor anderen niet. Elk jaar staan we op 4 mei stil bij wat er gebeurt is. Twee minuten even helemaal stil. Voordat de stilte begint start om kwart voor acht de kerkklok. ding dong, ding dong. Vijftien minuten wanneer ik het niet erg vind dat de klok luid. De vlag hangt ernaast half stok en de lucht is blauw. Het is bijna acht uur de laatste keer, ding dong, ding dong. De bus stopt voor ons huis en wacht tot de twee minuten voorbij zijn. Heel het dorp is stil en wij zijn stil. We herdenken de slachtoffers van toen en nu.

Na het herdenken komt het vieren. Het vieren van onze vrijheid. Door heel het land zijn er festivals maar daar kon je mij niet vinden. Ik ging mijn vrijheid op een andere manier vieren. Samen met Nicole ging ik de vrijheid vieren op een plek waar de Duitsers zijn geweest maar waar wij nu weer enorm kunnen genieten van een stukje prachtig Rotterdam. Het Kralingse bos, een stukje rust en stilte in een drukke stad.

Vrijheid vieren is voor mij erbij stil staan wat je kan en mag doen. Wij kunnen doen wat we willen en daar moeten we dankbaar voor zijn. 5 mei was een dag waar ik dat zeker op besefte en heb ik genoten van de dag en kan ik je zeggen dat ik niet op een betere manier heb kunnen stilstaan bij vrijheid.

Wanneer ik in het Kralingse bos ben voel ik me vrij. Het is een plek om even tot rust te komen, alles te vergeten en te genieten. We hadden geen betere dag uit kunnen kiezen, alles was prachtig groen, de lucht strak blauw en een lekkere temperatuur. Ik besloot in de ochtend dat ik toch wilde gaan proberen om te hardlopen. Op één van de laatste plekken waar ik ben wezen hardlopen trok ik mijn schoenen weer aan. Natuurlijk was ik een beetje zenuwachtig hoe het zou gaan want bijna een maand had ik niet hardgelopen en nu ging ik weer.

Daar gingen we vanaf de auto richting de plas. De bootjes waren al zichtbaar en ik kon niet anders dan al vanaf de eerste stap genieten. Perfect gezelschap en een uitzicht waar ik zo intens van geniet. Een stukje Rotterdam laten zien. We liepen bij de plas naar links richting Kralingse Plaslaan. Niet over het fietspad maar de slingerpaadjes over de bruggen en langs het water, de mooie plekjes met de uitzichten waardoor je vergeet dat je al lang niet bent wezen hardlopen. Rechts het Langepad om zodat we weer langs het water gaan lopen maar niet voordat we even bij het waterpunt stoppen om te drinken.

Al kletsend gaan we verder om ons rondje af te maken. Ik zoek waar we heen moeten want verstopt langs het pad zit een heel mooi plekje. De heemtuin, daar ga je zo voorbij maar het is zo mooi om doorheen te gaan en je even helemaal alleen te voelen. Het is een pad die door een begroeid stukje bos gaat. Over de loopbrug slinger je zo naar de plas waar je een prachtig uitzicht krijgt op Rotterdam. Een plek die we moesten zien en gelukkig had ik het goed ingeschat dat Nicole dit ook een prachtige plek zou vinden.

Op naar nog een mooi stukje, de loopbrug over het water. Voor ik het weet zijn we al bij het bruggetje wat voor mij aangeeft dat we bijna bij de auto zijn. We pakken een klein stukje bos om door te lopen en zo komen we bij de auto uit met 6 km hardlopen. 6 km was meer dan ik had verwacht, we hebben onderweg aardig wat stop momenten gehad voor foto’s en genieten dus het was niet aan één stuk. Na het hardlopen kon ik nog steeds bewegen, wandelen, traplopen en tijdens het hardlopen voelde het niet vervelend. Ja ik heb wat gevoeld maar dat is niet meer dan logisch. Het voelde bevrijdend om op Bevrijdingsdag dit te mogen en kunnen doen.

Na het hardlopen zijn we gaan eten bij Restaurant De Tuin van de Vier Windstreken, lekker een broodje Carpaccio en een glas cola. Hierna zijn we gaan zitten aan de plas, kijken naar de bootjes en kletsen. Helaas gaat de tijd te snel en moeten we alweer afscheid nemen. Gelukkig kijken we terug op een geslaagde en leuke dag.

Hoe heb jij je vrijheid gevierd?