poëzie

Week van de poëzie

Het is de laatste donderdag van januari. Dus vandaag is het gedichtendag. traditiegetrouw is dit de start van Poëzieweek. Gedichtendag, sinds 2000 georganiseerd door Poetry International Rotterdam, is hét poëziefeest van Nederland en Vlaanderen.  Poëzieliefhebbers in Nederland en Vlaanderen organiseren die dag een grote diversiteit aan eigen poëzieactiviteiten en ook de media klinken die dag een stuk poëtischer.

Gedichten lezen niet iets wat ik elke dag doe maar zeker wel een aantal per jaar. Toen ik nog thuis woonde en een abonnement op de bibliotheek had nam ik regelmatig een gedichtenboek mee naar huis. In de avond even een gedicht lezen, een kort stukje, een vrolijk of verdrietig tekstje of een stukje om over na te denken. De kaft van sommige zie ik zo nog voor me de titels weet ik helaas niet meer.

Bij ons thuis, bij opa en bij oma daar hangen/hingen ook poëzie aan de muur. Mijn ouders hadden Toon Hermans hangen in de keuken, Opa had deze ook en een korte Geniet nu…. het is later dan U denkt. Deze laatste hangt nu bij mij aan de muur. Poëzie is heel persoonlijk, wat de een begrijpt, mooi vind, wat hem of haar raakt dat kan voor de ander zo anders zijn. Vandaag is het gedichtendag en daar doe ik vandaag aan mee met gedichten die ik mooi vind. Gedichten die ik van jongs af aan al mooi vind,  favoriet zijn en sinds kort ontdekt. Toevallig alle drie van Toon Hermans.

 

 

Deze laatste staat in het boek Master your mindset van Michael Pilarczyk. Een hele mooie waar we vaker aan moeten denken. Een korte greep uit wat ik mooi vind. Ik heb er zo nog veel meer.

Wat is jouw favoriet heb jij een gedicht wat je wilt delen?