Baguette

Wendy Brokers – Baguette met jam voor twee

Baguette met jam voor twee is de tweede roman van Wendy Brokers. In 2017 verscheen haar debuut Geluk bij een ongeluk. Zelf heb ik Wendy haar debuut roman niet gelezen maar kwam ik bij haar boek door de kruising die ergens genoemd werd. Één van de hoofdpersonen in Baguette met jam voor twee komt ook even kort voor in een van de Eilandliefde boeken van Jackie van Laren die ik heerlijk vond. Hoe je dus op nieuwe boeken kan komen is heel simpel door een link tussen twee boeken.

Lize de Ruiter heeft na de dood van haar vader zo haar redenen om Nederland tijdelijk te verruilen voor het zonnige Zuid-Frankrijk. Een zomer lang werken op de camping van een vroegere vriend van haar vader lijkt haar een ideale manier om haar problemen even te vergeten en haar leven weer op de rit te krijgen. Mannen zijn voorlopig uit den boze.

Maar de onwaarschijnlijk knappe sportinstructeur van de camping steekt zijn interesse niet onder stoelen of banken, net zo min als de charmante zoon van de campingeigenaar. En als de persoon die ze het hardst probeerde te ontvluchten dan ook nog ineens voor haar neus staat, kan Lize er niet langer onderuit: je kunt de waarheid wel ontkennen en ervoor weglopen, maar die struisvogeltactiek kan je zomaar de liefde van je leven kosten.

Met dit heerlijke weer van afgelopen weken zit ik dus echt in mijn feel good boeken. Wat is voor mij een feel good boek? Een boek die alles heeft; liefde, verdriet, een boodschap, geluk, diepgang. Alles komt voor in feel good boeken maar het belangrijkste is hoe het gecombineerd wordt, verschijnt er meerdere malen een glimlach op mijn gezicht dan is de schrijfster al heel ver op weg. Wanneer ik het boek maar moeilijk kan wegleggen ja dan is het voor mij echt een feel good boek want ik wordt dus gelukkiger als ik meer en meer lees van het verhaal. Wendy Brokers heeft dit zeker voor elkaar gekregen. Het is wel zo dat ik in dit soort boeken ook wat diepgang moet hebben anders werkt het niet. De diepgang, de liefde alles was er in Baguette met jam voor twee.

Natuurlijk moest ik even de personages leren kennen, Lize, Nate, Jelle en Femke. Het boek gaat vooral over Lize en Nate. Je leest vanuit Lize, hoe ze is gekomen op de camping in Frankrijk, haar gevoelens, alles wat ze meemaakt net of je met haar meeloopt. Nate leer je kennen door de ogen van Lize, een gesloten persoon waar we steeds meer van te weten komen. Lize en Nate hebben beiden hun problemen, dingen die ze meenemen uit hun jeugd of vorige relaties. Hoe dit omschreven wordt zorgt ervoor dat het heel echt is. Het zijn reëel life issues waar ze mee te maken hebben. Dingen die jouw en mij ook kunnen overkomen. Naast de problemen is er natuurlijk de liefde want wat is een feel good zonder liefde. Wendy haar nogal tot de verbeelding sprekende manier van schrijven zorgt ervoor dat de spanning echt oploopt terwijl je sommige stukken leest. Heerlijk om deze spanning tussen twee mensen te lezen en vooral dat je kan voorstellen hoe het is.

Maar het is niet alleen spanning door liefdegevoelens er is ook spanning door andere relaties. Er zit in het boek ook een spannend stuk in wanneer Lize haar broer Tijn opeens verschijnt in Frankrijk. Met deze komst veranderd er heel wat en kom je meer en meer te weten over het verleden van Lize en Nate.

Tijdens het lezen kom ik een stukje tegen wat gaat over boeken, het leuke is er worden echte boeken en auteurs genoemd. Nog leuker wanneer je het boek ook kent wat er genoemd wordt. Ook de verwijzing naar de vijftig tinten boeken/films is actueel. Het zijn kleine details maar door zulke echte dingen toe te voegen aan een verhaal wordt het echter en gaan personen nog meer leven.

Voor de fans van Jackie van Laren is dit boek een echte summerread om ook te lezen en hij is voor €15,00 te koop bij bol.com (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)

Recensie exemplaar met dank aan Uitgeverij Boekerij

Bewaren