lijndansen

Willemijn Mignot – Lijndansen

In een mooi zwierig lettertype staat de titel van Lijndansen op de cover geschreven. Eronder in een strakke letter de naam van de schrijfster WIllemijn Nignot. Een mooie combinatie van lettertypes. Wat de cover afmaakt is de sfeer van de foto. Een cowgirl op de foto. De sfeer van de foto geeft een zwole dag aan. Op mij maakt deze cover een positieve indruk om de tekst op de achterzijde te gaan lezen.

De titel Lijndansen vind ik trouwens prachtig gekozen. Het verhaal gaat over de reis naar lijndansen maar voor Ava en Nadine is het Lijn dansen in het leven.

Waar gaat Lijndansen over

Twee vrouwen vertrekken met dezelfde vlucht naar Florida. De ernstig zieke Ava, moeder van drie kinderen, is passagier. Nadine werkt als stewardess. Nadat hun verblijf anders loopt dan voorzien, ontmoeten ze elkaar bij toeval opnieuw. Ze willen allebei nog niet terug naar Nederland en zonder al te veel vragen te stellen of uit te weiden over het waarom, stappen ze bij elkaar in de auto om 1300 mijl naar Texas te rijden en de beroemde countryzangeres Kacey Musgraves te zien optreden. De reis doorkruist vijf zuidelijke Amerikaanse staten en brengt de vrouwen steeds dichter bij elkaar, maar ook dichter bij hun eigen ongemakkelijke en pijnlijke waarheden, die zich onvermijdelijk aan hen zullen opdringen.

Wat vind ik van Lijndansen?

Nooit eerder las ik een roadnovel maar ik vond het echt leuk om te lezen. Je gaat mee op reis naar Texas en de hele 1300 mijl beleef je meer. Je beleeft de reis mee door de ogen van Nadine en Ava. In lijndansen gaat het niet zo zeer over wat ze onderweg zien en meemaken. Het gaat meer over het proces wat de twee vrouwen meemaken. Beiden dragen wat met zich mee en langzaam wanneer de miles verstrijken komen ze meer over elkaar te weten en proberen ze elkaar te helpen. Elkaar helpen op elk hun eigen manier.

Wat me opvalt tijdens het lezen is dat Ava en Nadine enorm anders zijn maar toch weer op elkaar lijken. Ze willen alles zelf oplossen en geen hulp accepteren. Tegelijkertijd duwen ze daarmee iedereen weg en vluchten zelf ook van de oplossing.

Lijndansen neemt je mee op reis waar twee vrouwen elkaar leren kennen. Aan het begin moest ik echt even in het verhaal komen, de dames leren kennen. Op een gegeven moment lijkt het net of ik mee was op reis en ze steeds beter leerde kennen. Hoe meer ik wist over Nadine en Ava hoe lekkerder ik in het verhaal zat. Ik kon soms niet wachten om weer in de auto te stappen en de reis te vervolgen met Nadine en Ava. De laatste ongeveer 50 bladzijdes heb ik in één ruk uitgelezen.

Willemijn Mignot heeft met Lijndansen een prachtig debuut geschreven. Een verhaal over vriendschap, acceptatie, zoektocht naar jezelf en ziekte. Ben je benieuwd naar LIjndansen dan kan je hem bestellen bij bol.com voor € 21,99 (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)

Recensie exemplaar met dank aan Uitgeverij Palmslag