body

Working on my summer body – update 1

In januari stelde ik mezelf doelen. Een aantal doelen diepte ik uit in een langer artikel. Zo ook Working on my summer body want alleen zetten dat ik een healthy body wil vond ik niet genoeg. Want wat is een healthy body? Voor iedereen is dat wat anders. Heel eerlijk voor mij kan dat elke dag anders zijn. Want de ene dag voelt het heel lekker in mijn vel en de andere dag niet en er is dan niks veranderd.

Vandaag een update over Working on my summer body, de tegenslagen, de positieve kanten en waar ik nu sta. Belangrijk voor mezelf om te kijken waar ik nu ben en wat ik heb bereikt maar misschien ook fijn voor jouw om te lezen. Het gaat niet bij iedereen zo makkelijk als het soms lijkt te gaan bij anderen op instagram bijvoorbeeld en dat wil ik delen.

Terwijl ik schreef over Working on my summer body werd voor mij vooral duidelijk dat ik het belangrijk vind dat ik me fijn voel in mijn vel. Het heeft geen cijfer op de weegschaal, het heeft geen percentage meter het is een gevoel. Een gevoel wat ik heb als ik op de bank zit, in de auto, als ik loop over straat of fiets over de dijk. Het is een gevoel van voldoening en blij zijn met hoe ik eruit zie. Het hangt een klein beetje samen met een cijfer op de weegschaal natuurlijk maar het meeste is het gevoel. Wanneer ik niet lekker in mijn vel zit voel ik dat wanneer ik in de auto zit, ik kan dan niet lekker zitten, alles zit dan in de weg. Het meeste kan ik het merken aan mijn kleding het zit allemaal net wat minder lekker.

Vandaag wandelde ik een rondje vlak na het ontbijt. Tijdens de wandeling had ik een fijne trainingsbroek aan, sportbh en een roze shirt. Ik voelde de wind gaan door mijn kleding. Koud was het niet, het was eigenlijk perfect. Die wind zorgde dat ik mijn shirt uit wilde doen want die benauwde nogal en het idee van die wind voelen zo langs me heen dat was een fijn idee. Maar dat doe je toch niet je shirt uit en lopen in je sportbh? Waarom niet? Het is een hele mooie, netjes bedekte sportbh die je eigenlijk zo als top kan dragen. Waarom doe ik dat niet gewoon? Er lopen mensen in wel minder rond. Ik denk dat het te maken heeft met onzekerheid. Wat zullen anderen denken. Het is geen strak lichaam. Maar feit; dat is niet belangrijk!

Op dat moment kwam het besef van working om my summer body. Hoe ver ben ik daarmee? Nou ik kan je vertellen dat ik er niet heel ver mee ben. Ik drink nog steeds te veel cola. Chips eet ik al minder maar nog steeds te veel, het is te lekker en zeker wanneer ik een boek lees dan blijft dat handje gaan. Snoepjes en koekjes blijven lekker en dan vooral tussen 2 en 4 uur op mijn werk. Wat is er wel veranderd in mijn eetgewoonte? De mayonaise eet ik veel minder. Er hoeft niet meer op elk bord een klodder, soms helemaal niks en soms een klein beetje voor de smaak. Dit vind ik al een positieve verbetering. In plaats van heel veel snoep en koek heb ik de lolly’s uitgevonden. Wanneer ik een lolly neem ben ik heel lang bezig met één lekker snoepje en daardoor weinig tot geen zin heb in nog wat te eten. Ideaal dat dit al werkt. Verder ben ik meer fruit gaan eten als ik trek heb. Zo voorkom ik dat ik tijdens het werk een snoep aanval krijg want na een appel hoef ik echt niks meer.

Natuurlijk is het niet alleen letten op eten waardoor ik beter in mijn vel kom. Wanneer ik train voel ik me fijner en merk ik dat mijn lichaam beter in vorm is. Dat trainen was de laatste weken echt een drama. Na de kwart marathon in Rotterdam kwam ik bijna helemaal stil te staan. Ik deed nog wel wat maar heel veel lukte niet. Minder actief dat merkte ik zeker aan mijn lichaam maar ook aan mijn energie en happiness. Van trainen wordt ik vrolijk, ontspannen en automatisch voel ik me dan ook fijner in alles.

Sinds vorige week gaat het de goede kant op. Mijn laatste bezoek aan de fysio zorgde voor heel veel beknelling minder in mijn rug en ik kreeg van de huisarts het advies een aspirine/Ibuprofen cocktail in te gaan nemen. Even de druk en spanning van de spieren die continu blijven aanspannen. Nu een week later heb ik al heel veel minder last en is de dosis alweer verlaagd, lang innemen in niet goed natuurlijk. Ik liep zaterdag met Nicole in het Kralingse bos, trainde zondag weer met de bodyhoop en deed mijn workout op het balkon, ging maandag naar de sportschool voor een uur en ging ik 2 km skeeleren, deed woensdag mijn oefeningen voor 40 minuten omdat dinsdag erbij inschoot, ging ik vandaag 4 km wandelen, 10 km fietsen en staan de oefeningen ook nog op het programma. Het voelt goed en wat ik nu vooral voel is mijn spieren werken na een training, spierpijn en een gelukkig gevoel dat het allemaal lukt wat ik doe. Het is langzaam maar ik werk eraan.

Mijn summer body is er zeker nog niet. Toch voel ik me steeds meer gelukkig in mijn vel. Door te praten met anderen over hun issues, hoe ze het doen, wat ze laten en hoe veel moeite het kost kom ik tot inzichten voor mezelf. Inzichten wat ik wel en niet wil. Afgetraind wil ik wel zijn maar ik wil er niet alles voor doen dus kies ik voor een middenweg waar ik me goed bij voel. De een is de ander niet, in bouw, in manier van trainen en manier van afvallen. Het beste is je eigen manier vinden en daar ben ik naar op zoek. Belangrijk punt wat ik voor mezelf al zie is dat ik me niet vergelijk meer met anderen, je kent hun issues niet, hun manier van trainen, hun bouw en aanleg dus het heeft geen zin om te vergelijken.

Voor nu wil ik me proberen te focussen op het rustig weer oppakken van de trainingen zodat ik kan blijven trainen. De cola meer laten staan en thuis dus vaker een glas water inschenken. Betere maaltijden maken zodat de tussendoortjes niet moeten maar een fijne aanvulling zijn en de hunkering naar snoepen er dus ook veel minder is. Vooral het eten om geen reden moet ik laten. Dus beter ontbijten dan dat ik al doe is ook een pre dan haal ik het makkelijker tot de lunch.

Het allerbelangrijkste voor mij is dat ik mezelf met zelfvertrouwen durf te laten zien. Niet onzeker zijn want dat is niet nodig. Een mindset dingetje waar aan gewerkt wordt.