lijst

Yuval Abramovitz – De lijst

Heb je een droom? Alles wat je nodig hebt om die waar te maken is pen en papier, een internetverbinding en dit boek. Alleen die woorden zullen al zorgen dat ik dit boek meeneem in de winkel. Ik hou van boeken die me inspireren en motiveren. Boeken die me laten nadenken over wat ik wil boeien me steeds meer en zorgen ervoor dat ik mijn dromen ga uitvoeren.  De lijst van Yuval Abramovitz is een boek die je aan het werk zet.

‘De Lijst’ van Yuval Abramovitz: deel je dromen en maak ze waar. Als zestienjarige raakte Abramovitz door een ongelukkige val verlamd. Hij wist zeker dat hij zou genezen en maakte een lijst van de grootse dingen die hij wilde doen als het zover was. Na twee jaar kon hij weer lopen en hij kreeg de kans om de doelen op zijn lijst af te vinken. Dat lukte dankzij zijn doorzettingsvermogen én de hulp van mensen om hem heen. Zijn boodschap: als je een lijst maakt van je levensdoelen en die deelt met anderen, kun je je dromen waarmaken.

Een lijst is niet zomaar een krabbeltje op een stuk papier.
Het vereist grondig denkwerk, selectie en vooral nauwkeurigheid.

Wat vond ik van De lijst?

288 bladzijdes en 72 hoofdstukken. Korte hoofdstukken en een niet al te dik boek en toch ben ik er al weken in/mee bezig. Waarom doe ik zo lang over dit boek? Het is een boek wat ik persoonlijk vind dat je niet in een paar dagen uit moet/kan lezen. De lijst is een boek wat je leest, weglegt om na te denken, op pakt en verder leest en waarmee je aan de slag gaat. Aan de rechterkant in mijn lijstje Nu aan het lezen zal dit boek nog een tijd blijven staan want met dit boek ben ik nog niet klaar. Waarom ga ik dan een recensie schrijven? Misschien ben ik nog wel een lange tijd bezig met dit boek. De hoofdstukken zijn gelezen maar nu is het vooral mijn lijst waar ik mee bezig ben. Om mijn lijst goed te hebben en aanpakken ga ik alle tips af in het boek.

Weet je nog?
Een lijst is een contract met jezelf.

Het boek is inspirerend en motiverend voor mij. Yuval begint met het verhaal van zijn leven. Het is niet gelijk een succes verhaal maar een verhaal van iemand die niet opgeeft en doelen stelt die hij wil halen. Dromen die anderen vinden dat hij ze niet meer zou kunnen doen. Toch maakt hij De lijst, de lijst die hem redde. Een houvast, een doel.

Yuval verteld over zijn lijst, het ontstaan, de doelen die slaagden, die niet slaagden en hoe hij zijn lijst deelde. Je leest hoe de wereld reageerde op zijn lijst. Hoe het delen van zijn lijst deuren opende. Elk hoofdstuk brengt me dichter naar mijn lijst. Naar wat wil ik, onderweg leert Yuval me met voorbeelden van anderen hoe je dromen kan laten uitkomen. Laat hij me inzien welke dromen ik vergeten ben.

Aan de slag met De lijst

Het is niet alleen maar lezen hoe Yuval punten op zijn lijst kon wegstrepen. Nee hij zet je ook aan het werk. Er staan in het boek oefeningen en vragen. Dingen om over na te denken. Zoals de stelling: Je krijgt te horen dat de aarde over precies een jaar vernietigd wordt. Welke tien dingen zou je voor die tijd bereikt willen hebben? Of de doen; Deel nu jouw droom op Twitter of Facebook.

En dan is het zo ver mijn eigen lijst maken. Nummer één was zo neer gezet en langzaam vulden er meer nummers maar een lijst met honderd heb ik nog niet. Eigenlijk mocht je niet verder lezen wanneer je er geen honderd had ingevuld. Dit heb ik dus wel gedaan. Dit omdat ik wel even na wil denken over de rest van de lijst maar ook verder wilde lezen voor deze recensie. Gelijk na het maken van de lijst krijg je vijf vragen over de lijst en daarna volgen hoofdstukken om te helpen bij het verwezenlijken van de lijst.

Is het boek alleen maar positief en je gaat het halen happiness? Nee zeker niet want Yuval laat je ook lezen met heel toepasselijk een lijst wat er bij hem is misgegaan want niet alles is rozengeur en manenschijn. Je moet keihard werken om je dromen te bereiken en dat wordt ook zeker duidelijk gemaakt.

Hoe is het boek vormgegeven

In het boek kom je veel Quotes tegen van bekende personen en minder bekende personen. Soms geïllustreerd op een pagina met een afbeelding. Andere keren met een tekening van de persoon ernaast en de quote erbij. De quotes zijn een leuke extra toevoeging maar hadden niet speciaal gehoeven. Er is gebruikt gemaakt van verschillende lettergrootte om belangrijke punten uit te lichten. Of hier en daar onderstreept met rood om aan te geven dit stuk is belangrijk. Het is speels vormgegeven. Doordat dit boek niet strak is en de tekst verder ook niet zwaar is past dit erg goed bij elkaar.

Eindoordeel

De lijst van Yuval Abramovitz is een inspirerend boek en hoort voor mij zeker tot één van de top inspirerende/motiverende boeken van dit jaar. Ik hoop met dit boek ook een mooie duidelijke lijst voor mezelf te maken. Stappen te maken en dingen te gaan afvinken op mijn lijst.

Wil je het boek graag lezen? De lijst kost €19,99 bij bol.com. (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)

Recensie exemplaar met dank aan Uitgeverij Kosmos