deinert

Yvonne Deinert – Rauw

Yvonne Deinert heeft kort geleden haar boek Rauw uitgebracht. In rode letters schreeuwt de tekst op de voorkant, op een tekening een jongen in de mist met een surfplank. Je weet gelijk dat dit geen vrolijk boek gaat worden maar een indrukwekkend boek, met veel emoties.

Waar gaat Rauw over?

Met de sportschool, school, zijn vrienden en zijn vriendin is het leven van de negentienjarige Bram best oké, tot in een klap alles anders wordt. Sporten, stappen, examens en feesten krijgen ineens een rauwe rand. Zijn tweelingbroer Tim is overleden. Bram heeft een schuldgevoel, is in rouw, niks is meer zoals het was. Maar ondanks zijn woede, twijfels en verdriet gaat hij door. Het is een verhaal over verlies en pijn maar vooral over keihard vallen, opstaan en je leven na een heftige gebeurtenis weer op de rails krijgen.

rauw-1

Wat vond ik van Rauw?

Yvonne Deinert neemt je mee in een verhaal met veel emotie, onzekerheid, rouw, schuldgevoel, echt alles komt voorbij. Al snel vind het ongeluk plaats waarbij Bram zijn tweelingbroer verliest. Vanaf dat moment lees je wat dat met Bram doet. Hoe hij denkt over het overlijden, waarom hij zich schuldig voelt maar ook hoe hij denkt dat zijn ouders denken. Waarom is hij er nog? De gevoelens die voorbij komen in Rauw zijn herkenbaar. Heel de wereld gaat door maar heel jouw lichaam heeft verdriet, kan niet vooruit, heeft moeite met alles in het positieve te zien. Het is zo goed omschreven dat ik op een bepaalt punt het boek even weg leg. Met een brok in mijn keel ben ik het aan het lezen.

Ondanks alles krabbelt Bram op. Zoals het in het echte leven ook gaat. Er komt een periode dat het beter gaat, vergeten doe je niet maar je gaat verder. De persoon leeft mee. Het is een boek voor jongens en meisjes, een kijkje in het leven hoe het is om met verlies om te gaan. Niet de afgrond in maar even een kleine ontsporing en dan langzaam aan met vallen en opstaan weer positiever worden. In één ruk lees je dit boek uit wat je meeneemt in de emoties van Bram.

Rauw kan je kopen voor €12,99 bij bol.com  (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)

Recensie exemplaar met dank aan Uitgeverij LetterRijn