vibes

Zomer vibes – Scherpte diepte in fotografie

Vakantie heb ik niet in de zomermaanden maar toch kan een weekend aanvoelen als meerdere vrije dagen. Dit kan voor mijn gevoel alleen in de zomer. Je voelt dan de zomer vibes. Het hangt in de stad, in het dorp, het hangt gewoon in de lucht. Mensen in de auto’s zijn opgefokt door de hitte maar de mensen die wandelen en fietsen die hebben de zomer in hun bol.

Wanneer de zon schijnt is het geen ideaal weer om te fotograferen. Het is fijn om op pad te gaan maar het licht is te fel. Wanneer de zon een beetje zakt dan ga ik een rondje wandelen en maak ik foto’s van bloemen, beesten, alles wat ik tegen kom en wat interessant genoeg is voor mij.

Fotograferen is ook experimenteren. Welke instelling moet ik gebruiken, kan ik dit vastleggen hoe ik het zie, welke scherpte diepte is het beste, ben ik snel genoeg om die vlieg vast te leggen? Veel factoren waar je rekening mee moet houden vooral wanneer je niet automatisch foto’s maakt maar manual. Het voordeel van manual is dat ik mijn instellingen kies en niet de camera, het nadeel is dat ik de vlieg zeker kan missen. Vandaag deel ik naast foto’s die ik zelf goed gelukt vind wat andere foto’s. Foto’s om de vergelijking te laten zien.

Bij bovenstaande foto zie je heel veel groen, paars en zelfs een gebouw op de achtergrond. Heel druk, waar de focus op ligt is niet duidelijk. Voor mij een onrustige foto een te grote scherpte diepte. Ik ging aan de slag met mijn diafragma en maakte de foto hieronder. Groter F-getal = meer scherp, kleiner F-getal = minder scherp.

Je ziet direct dat de foto al een stuk rustiger is. Dat door even aan een knopje te draaien, de scherpte anders wordt dat is toch een mooi iets. Voor mij is deze nog niet de juiste. De foto hieronder is de scherpte diepte voor mij net iets te veel, helaas is hier de vlieg niet scherp anders had hij echt goed kunnen zijn doordat dat dan perfect was.

Voor mij is onderstaande de beste foto geworden van de reeks, ik maakte een stuk of dertig foto’s. Op geen van de foto’s stond de vlieg scherp. Dat ik de vlieg niet scherp kreeg baalde ik wel van maar de beestjes vlogen continu heen en weer en de wind maakte het er ook niet makkelijker op. Waarom deze foto? De kleuren zijn goed, het geeft een zomerse sfeer voor mij en de scherpte diepte is hier goed. Het belangrijkste wat ik hier wilde laten zien is het verschil in de vier foto’s. Wat je door een kleine draai aan een knopje en niet op automatisch zetten kan bereiken.

Summer vibes zie ik in bloemen, in de wind die door de bladeren gaan en de warmte die er nog in de avond hangt. Wat is voor jouw een gevoel van summer vibes?