zwerfboekendag

In 2012 begon Margje de actie Zwerfboekendag. Zwerfboekendag is steeds populairder en zelf wil ik er ook al een tijdje aan meedoen. Wat is zwerfboekendag nou precies, wanneer is het en hoe doe je mee. Ik zocht het uit zodat ik nu eindelijk weet wanneer ik een boek kan laten zwerven.

Het is eigenlijk heel simpel hoe het werkt. Leg op zwerfboekendag een boek dat jij wel kwijt wilt ergens neer op een plek waar iemand anders het kan vinden. Je kan elk boek wat je kwijt wilt neerleggen. Een boek wat je heel mooi vond en wil dat een ander leest, een boek waar je niks aan vond en een ander gunt het te lezen of een boek wat je dubbel hebt. Wat je laat zwerven maakt helemaal niet uit, het gaat erom dat iemand anders je boek vind en gaat lezen, mag houden of ook weer doorgeven.

Door een briefje bij het boek te doen weten mensen dat het een zwerfboek is, dat ze het mogen meenemen en lezen. Door deel te nemen aan zwerfboekendag en er een notitie bij te doen komen steeds meer mensen in aanraking met zwerfboekendag.

Elk jaar zijn er vier zwerfboekendagen. Elke eerste dertiende van het kwartaal. De datums wanneer je een boek kan laten zwerven zijn:

  • 13 januari
  • 13 april
  • 13 juli
  • 13 oktober

Ik vind dit een hele leuke manier om boeken die ik niet meer wil of die ik dubbel heb een tweede leven te geven. Volgende week ga ik een boek ergens neerleggen om te zwerven. Nog even een boekenbandje maken en sealen zodat het boek niet verzuipt als ik het ergens neerleg en het gaat regenen.

Heb jij wel eens meegedaan aan zwerfboekendag?